Weź cukinię i zrób wgłębienia widelcem. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Zapomnij o mięsie na obiad i przygotuj kotlety z cukinii. Są jeszcze smaczniejsze, a w podatku stanowią ciekawą odmianę dla mięsa. Wypróbuj prosty i szybki przepis, a do tego smaku będziesz chciała wracać częściej. Domownicy zakochają się od pierwszego kęsa i poproszą o dokładkę.
Cukinia zamiast mięsa
Dla wielu osób mięso to nieodłączny dodatek każdego obiadu. Trudno im sobie wyobrazić, że ich ulubiony dodatek zastąpi najzwyklejsza cukinia. Niemniej jej smak zachwyci ich od razu i nawet oni poproszą o dokładkę.
Cukinię z tym przepisem przygotujesz łatwo i szybko, dlatego nawet nie zastanawiaj się dłużej, tylko zrób ją na obiad. Poznaj niezbędne składniki oraz przepis, który znajduje się w dalszej części, a posiłek będzie należał do udanych.
Strzelczyk posiekał młodą kapustę i wymieszał z mięsem mielonym. Ten obiad to prawdziwy hitNie tylko cukinia
Jak już pewni się domyślasz, głównym składnikiem jest cukinia, ale nie jedynym. Aby smakowała wybornie, potrzebujesz także inne produkty. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku są tak pospolite, że na pewno masz je w swojej kuchni. Zatem przygotuj potrzebne produkty i zaczynamy. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Latwe Przepisy, znajdującym się na YouTubie.
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego w kostce
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- olej
- zioła prowansalskie
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis na obiad z cukinii
Cukinie umyj, a następnie za pomocą widelca w jej skórze zrób wgłębienia jak na pierwszym zdjęciu. Odetnij końcówki warzywa i pokrój je na plastry wzdłuż. Obsyp je pieprzem, solą i dokładnie wetrzyj w nie przyprawy.
Następnie do głębokiego talerza wbij jajka i dodaj starty na dużych oczkach ser. Wsyp zioła prowansalskie oraz mieloną słodką papryk. Składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na płaskim talerzu wymieszaj bułkę tartą z maską.
Cukinię najpierw obtocz w bułce tartej i mące, a następnie w jajku i serze. Smaż je na rozgrzanym na patelni tłuszczu, do momentu zarumienienia się ich na złoty kolor. Podawaj na obiad, a smak cukinii zachwyci każdego. Sprawdź idealny sposób na miękkie masło oraz zobacz, co dodać do ciasta na racuchy.