Smakosze.pl Przepisy Ten obiad z fasolki szparagowej to hit w moim domu. Przygotowanie trwa chwilę, a smak nieziemski
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni

Ten obiad z fasolki szparagowej to hit w moim domu. Przygotowanie trwa chwilę, a smak nieziemski

12 czerwca 2024

Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym to kwintesencja wiosennego dania. Dopóki młode ziemniaki i fasolka zdobią warzywne stragany, warto serwować go jak najczęściej sobie i bliskim.

Wiosenny obiad

Wysyp wiosennych szparagów ściąga na siebie reflektory całej polskiej sceny kulinarnej, a fasolka szparagowa pozostaje nieco w cieniu. Ale niesłusznie . Te cudowne, młode jędrne strączki to baza pysznych, lekkich obiadów, którymi warto raczyć się wiosną i wczesnym latem.

Oto jeden z takich obiadów . Podgotowaną fasolkę podajemy tu w sosie śmietanowym , w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka. Takie lekkie, letnie kompozycje doskonale zastępują cięższą i bardziej sycącą kuchnię chłodniejszych pór roku.

sos do fasolki
fot. youtube.com/damiankuchniaodkuchni
W Dino kompletnie poszaleli. Od dziś rozdają za darmo mleko, ser, olej i pizzę. Nie prześpij takiej okazji

Fasolka w śmietanie

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Warto pamiętać, że fasolka występuje w dwóch kolorach i w zależności od wariantu różni się czasem gotowania . Zieloną gotujemy nieco dłużej – każda najlepsza jest al dente.

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 300 g ziemniaków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól, pieprz, cukier, 1 łyżka octu

Fasolka w sosie śmietanowym

Fasolkę obieramy – odcinamy końcówki i usuwamy ewentualne łykowate włókna na łączeniu strączków. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką cukru . Gotujemy, aż będzie al dente – miękka, ale jeszcze lekko chrupiąca pod zębami.

Fasolkę cedzimy, nie pozbywając się wody. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy przestanie się pienić, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie rózgą mieszamy, by pozbyć się grudek.

Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy chochlą wody spod fasolki. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy więcej wody i łączymy ze śmietanką . Gotujemy sos jeszcze przez chwilę, w miarę potrzeby dodając jeszcze więcej wody i przyprawiając do smaku.

Kiedy sos będzie gotowy, łączymy go z fasolką. W osobnym garnku gotujemy młode ziemniaki w osolonej wodzie. W jeszcze jednym garnku z gotującą się wodą (można użyć tej spod fasolki) dodajemy 1-2 łyżki octu . Intensywnie mieszamy i w środek powstałego wiru wybijamy jajka . Gotujemy przez ok. 2-3 minuty.

Na talerze wykładamy ziemniaki, posypujemy koperkiem, a obok nakładamy fasolkę w sosie śmietanowym. Na wierzchu układamy jajka w koszulkach .

Wypróbuj też przepisy na mizerię bez śmietany i chleb na kefirze .

fasolka szparagowa.jpg
Fot. Canva/kajakiki
Otworzył mini barek w hotelu i oniemiał. Ceny powalają. „Ułańska fantazja"
Zamiast śmietany dodaję do ogórków ten składnik. Rodzina pukała się w głowę, teraz wciąż proszą o dokładki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy