Smakosze.pl Przepisy Ten pasztet bije na głowę wszystkie inne. Możesz podać go nawet na Wigilię
Fot. Canva/thepiwko

Ten pasztet bije na głowę wszystkie inne. Możesz podać go nawet na Wigilię

21 listopada 2024

Ten pasztet bez mięsa zachwyci nawet w Wigilię. Przygotowany z lubianego warzywa strączkowego z dodatkiem grzybów, pachnącego tymianku i wędzonej papryki będzie wybornie smakował. Dlatego już teraz poznaj przepis na pyszny pasztet z ciecierzycy.

Pasztet z ciecierzycy, czyli bez mięsa, ale ze smakiem

Pasztet zwykle przyrządzamy z mięsa. Jednak teraz zrobimy go bez niego. Przyda się tu ciecierzyca, która jest smaczna, zdrowa i  pożywna . Smak tego wyjątkowego pasztetu wzbogacą suszone grzyby i aromatyczne przyprawy. Pasztet z ciecierzycy doprawiony tymiankiem, wędzoną papryką i czosnkiem wyjdzie, że palce lizać .

To pyszna propozycja dla osób, które ciekawe są nowych smaków. Danie sprawdzi się też na Wigilię. Taki pasztet nie zawiera ani grama mięsa . Za to ma mnóstwo smaku. Dzięki temu przepisowi zrobimy go bez trudu. Pasztet z ciecierzycy stanie się hitem w każdym domu. Poniżej prezentujemy recepturę na ten smaczny pasztet.

pasztet
Fot. Canva/Sohadiszno
Dodałem do pieczarkowej. Tak dobrej zupy jeszcze nie jadłem

Jak przygotować pasztet z ciecierzycy?

Składniki:

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 100 g cebuli
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta tymianku suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie pasztetu z ciecierzycy zaczniemy od namoczenie suszonych grzybów w zimnej wodzie. Potem je gotujemy w tej samej wodzie i odcedzamy . Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dokładamy grzyby i smażymy przez 5 minut.

Ciecierzycę przekładamy do dużej miski, dodajemy podsmażone grzyby z cebulą, wsypujemy przyprawy, wlewamy połowę wody z gotowania grzybów i miksujemy . Powinna powstać jednolita, kremowa masa. Możemy dolać jeszcze trochę wody.

Pasztet z ciecierzycy nawet na Wigilię

Do masy wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i starannie mieszamy. Przekładamy do keksówki posmarowanej masłem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.

Pasztet pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy, by ostygł. Gdy już będzie zimy, wkładamy na kilka godzin do lodówki . Dopiero po tym czasie kroimy i podajemy. Wychodzi pyszny, wyrazisty i bardzo aromatyczny. Pisaliśmy o znów popularnej szklanej kurze z czasów PRL-u. Radziliśmy, by używać czarnego pieprzu dla smaku i zdrowia.

pasztet
Fot. Canva/nata vkusidey

Źródło: przyslijprzepis.pl

Książulo odwiedził PGE Narodowy. Żeby zjeść, musiał siadać na kaloryferze
Zdrowsza niż łosoś, a do tego pływa w Polsce. Niewielu o niej pamięta
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy