Ten pasztet bije na głowę wszystkie inne. Możesz podać go nawet na Wigilię
Ten pasztet bez mięsa zachwyci nawet w Wigilię. Przygotowany z lubianego warzywa strączkowego z dodatkiem grzybów, pachnącego tymianku i wędzonej papryki będzie wybornie smakował. Dlatego już teraz poznaj przepis na pyszny pasztet z ciecierzycy.
Pasztet z ciecierzycy, czyli bez mięsa, ale ze smakiem
Pasztet zwykle przyrządzamy z mięsa. Jednak teraz zrobimy go bez niego. Przyda się tu ciecierzyca, która jest smaczna, zdrowa i pożywna . Smak tego wyjątkowego pasztetu wzbogacą suszone grzyby i aromatyczne przyprawy. Pasztet z ciecierzycy doprawiony tymiankiem, wędzoną papryką i czosnkiem wyjdzie, że palce lizać .
To pyszna propozycja dla osób, które ciekawe są nowych smaków. Danie sprawdzi się też na Wigilię. Taki pasztet nie zawiera ani grama mięsa . Za to ma mnóstwo smaku. Dzięki temu przepisowi zrobimy go bez trudu. Pasztet z ciecierzycy stanie się hitem w każdym domu. Poniżej prezentujemy recepturę na ten smaczny pasztet.
Jak przygotować pasztet z ciecierzycy?
Składniki:
- 500 g ugotowanej ciecierzycy
- 300 g suszonych grzybów
- 1 jajko
- 100 g cebuli
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- szczypta tymianku suszonego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie pasztetu z ciecierzycy zaczniemy od namoczenie suszonych grzybów w zimnej wodzie. Potem je gotujemy w tej samej wodzie i odcedzamy . Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Dokładamy grzyby i smażymy przez 5 minut.
Ciecierzycę przekładamy do dużej miski, dodajemy podsmażone grzyby z cebulą, wsypujemy przyprawy, wlewamy połowę wody z gotowania grzybów i miksujemy . Powinna powstać jednolita, kremowa masa. Możemy dolać jeszcze trochę wody.
Pasztet z ciecierzycy nawet na Wigilię
Do masy wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i starannie mieszamy. Przekładamy do keksówki posmarowanej masłem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Pasztet pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy, by ostygł. Gdy już będzie zimy, wkładamy na kilka godzin do lodówki . Dopiero po tym czasie kroimy i podajemy. Wychodzi pyszny, wyrazisty i bardzo aromatyczny. Pisaliśmy o znów popularnej szklanej kurze z czasów PRL-u. Radziliśmy, by używać czarnego pieprzu dla smaku i zdrowia.
Źródło: przyslijprzepis.pl