Smakosze.pl Przepisy Ten przepis doprowadzi cię do szaleństwa. Te udka z kurczaka to danie na medal
Fot. YouTube/Obfite i smaczne

Ten przepis doprowadzi cię do szaleństwa. Te udka z kurczaka to danie na medal

25 sierpnia 2024

Mogłoby się wydawać, że nie ma bardziej banalnego dania niż pieczony kurczak. Jednak potrawa taka może mieć tyle obliczy, że nigdy się nie znudzi. Oto jedno z nich.

Pieczony kurczak

Wielu mięsożerców śmieje się, że kurczak to wegetariańska opcja. Faktycznie, nie jest tak mięsnym mięsem jak wołowina czy choćby wieprzowina, a filet drobiowy to chyba najdelikatniejsza mięsna tuszka, jaką da się znaleźć. Ale pieczone udka mają swój wyrazisty i ciekawy charakter .

Zwłaszcza jeśli podbijemy go nie tylko marynatą, lecz także dodatkami warzywnymi , z którymi je pieczemy. Dzisiaj więc przygotowujemy pełne w smaku, bogate danie z tanich składników, w tym udek kurczaka.

marynata na udka
Fot. YouTube/Obfite i smaczne
Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiad

Przepis na udka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obfite i smaczne. Kurczak taki, choć sam zawiera już warzywa, podany jest tam dodatkowo z duszoną w pomidorach potrawką z bakłażana i cukinii .

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 50 ml oliwy
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, tymianek, oregano

Pieczone udka

Udka kurczaka nacinamy w dwóch miejscach nożem. W misce mieszamy pastę paprykową i przecier pomidorowy z oliwą. Dodajemy przyprawy do smaku i mieszamy. Smarujemy marynatą udka i odstawiamy na chwilę .

Obrane ziemniaki , marchewkę i paprykę kroimy w niezbyt małą kostkę. Cebulę szatkujemy w pióra lub cienkie plastry. Czosnek wystarczy zmiażdżyć i pozostawić w łupinach. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko oliwą i posypujemy tymiankiem.

Na warzywach układamy udka z kurczaka. Pozostałą marynatę rozrzedzamy połową szklanki wrzątku, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i zalewamy nią warzywa i mięso. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 minut do zrumienienia.

Wypróbuj też sposób Strzelczyka na mięso z rosołu i zupę krem z cukinii .

pieczone udka
Fot. YouTube/Obfite i smaczne
To najlepsze buraki, jakie jadłam w życiu. Robię 75 słoików na zimę
Wyjmij z dna kubka i dosyp do bratków. Roślina obsypie się kwiatami
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy