Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na ciasto podpatrzyłem w internecie. Jest totalnym hitem
Fot: canva/Luca_83

Ten przepis na ciasto podpatrzyłem w internecie. Jest totalnym hitem

1 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Do tego niezwykłego ciasta z Internetu nie potrzebujesz piekarnika, tylko galaretki. Będzie bardzo smacznie. Domownicy będą w szoku, co nowego upichciłaś.

Ciasto bez pieczenia

Uwierzyłabyś, że tego ciasta nie musisz piec? Ja też nie, ale odkąd znalazłem ten przepis w Internecie, robię je bardzo często. Przypomina mi czasy dzieciństwa, kiedy lokalna cukiernia sprzedawała je na kawałki. Było wtedy fantastycznym deserem.

Jest pyszne, a dodatkowo bardzo lekkie. Wszystko dzięki galaretce i piance śmietankowej. Dzięki tym składnikom jego przygotowanie będzie bardzo tanie.

Najlepsze gospodynie zawsze dodają to do rosołu. Ten składnik jest gwarancją klarowności

Niewiele potrzebujesz, aby zjeść pyszne ciasto

Ciasto jest niezwykle smaczne, a w dodatku świetnie wygląda. Wszystko za sprawą tych kilku składników, które nie kosztują wiele, ale dają spore efekty. Sprawdź, czego potrzebujesz i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale RITA creative.

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 2 opakowania śmietanki śnieżka
  • 0,5 l mleka
  • 400 ml wody
  • 1 opakowanie herbatników

Przepis na ciasto

Zacznij od wyłożenia spodu blaszki herbatnikami . Następnie rozróba miskach galaretki według instrukcji na opakowaniu. Do osobnej miski wlej 250 mililitrów mleka i wsyp śmietankę śnieżka. Wymieszaj mikserem do zagęszczenia.

Do gotowej śmietanki wlej galaretkę malinową i wymieszaj. Gotową masę przelej do foremki. Równomiernie rozprowadź po herbatnikach . Odstaw do lodówki na około 1,5 godziny, aby masa stężała .

Do miski wlej pozostałe mleko, wsyp drugie opakowanie śmietanki śnieżka. Wymieszaj, a następnie wlej ją na poprzednią warstwę . Odstaw na 1,5 godziny, aby stężała. Po tym czasie wlej ostatnią warstwę z agrestowej galaretki. Odstaw na minimum 4 godziny , aby wszystkie warstwy stężały. Po tym czasie krój na kawałki i gotowe. Sprawdź, co możesz kupić taniej w Lidlu oraz jak zrobić mięciutką polędwicę .

Ulep kotlety i wetknij w nie po takiej kostce. Mielone będą jeszcze smaczniejsze i cudownie soczyste
To mój ulubiony przepis na flaczki. Na tym mięsie wychodzą najlepiej, mało kto go używa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy