Kroję polędwicę, marynuję i podsmażam z cebulą. Dawno nie jadłem tak delikatnego mięsa
![mięso duszone z cebulą](https://images.iberion.media/images/1920/duszenie1_b0133f664e.jpg)
Z tym prostym przepisem na polędwicę wieprzową doskonałe, miękkie mięso to tylko kwestia czasu. Czasu na marynowanie go, a potem na nieco dłuższe duszenie, które ze smażonych kotlecików robi tak delikatne sztuki, jak gdyby były gotowane.
Duszenie mięsa w sosie
Smażenie mięsa to jeden z najlepszych sposobów, by wydobyć jego smakowe zalety. Przypieczone na brązowo na skutek tzw. reakcji Maillarda, nabiera pełni aromatu i smaku. Są jednak zwolennicy gotowania mięsa podkreślając, nie bez racji, że jest ono zdrowsze, bo lepiej strawne, a do tego o wiele bardziej miękkie.
Ten przepis jest po to, by ich pogodzić. Obsmażamy w nim mięso, tworząc niemal tradycyjne smażone kotlety, ale potem dusimy je w dość dużej ilości wody, co pozwala im osiągnąć niespotykaną miękkość. Sekretem jest dodatkowo egzotyczna marynata wykonana z łatwo dostępnych w sklepach produktów. Tak przygotowane mięso wyjdzie miękkie, pyszne, nietypowe, a jednak znajome w smaku.
![marynowanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/schab2_b41c692e59.jpg)
Marynata do mięs z kalamondinem
Kanał Schneller Koch, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, prezentuje podobny przepis. Jest on jednak inspirowany kuchnią filipińską. Często używa ona owocu o nazwie kalamondin, niezwykle rzadko widywanego w polskich sklepach. Warto pokusić się o zakup, jeśli będziemy mieli taką okazję. My jednak używamy dobrze nam znanej limonki. Pamiętajmy, by nie używać zbyt dużo soli do przyprawiania, ponieważ sos sojowy jest bardzo słony.
Składniki
- ½ kg polędwicy wieprzowej
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 70 ml sosu sojowego
- Sok z połowy limonki (min. 50 ml)
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 50 g skrobi kukurydzianej
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Dusimy polędwicę wieprzową
Polędwicę kroimy na plastry o grubości ok. 1 centymetra i wkładamy do miski. Zalewamy sosem sojowym i zasypujemy przyprawami: pieprzem cytrynowym i kuminem. Mieszamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny, a najlepiej na 2-3 godziny. W tym czasie kroimy cebulę w grube plastry. Czosnek siekamy i zasypujemy małą szczyptą soli, by wypuścił nieco soku.
Plastry polędwicy smażymy do zarumienienia z obu stron. Kiedy są gotowe, zdejmujemy na talerz. Smażymy partiami, jeśli to konieczne. Po usmażeniu ostatniej partii, zmniejszamy moc palnika pod patelnią.
Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, aż się lekko zeszkli, w międzyczasie dodając czosnek. 2-3 plastry cebuli można odłożyć na koniec duszenia. Do zeszklonej cebulki wrzucamy mięso i wylewamy resztkę marynaty, smażymy chwilę, a następnie zalewamy 350-400 ml wody i przykrywamy.
W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z 3-4 łyżkami wody. Kiedy mięso dochodzi do miękkości, wlewamy ten zaczyn do sosu i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze chwilę. Można teraz dodać więcej cebuli i przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy świeża cebula zrobi się miękka, potrawa jest gotowa do podania na stół.
Wypróbuj też przepis na doskonały schab w sosie oraz placki typu „przegląd lodówki”.
![duszenie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab3_e905dcff5b.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![słodkie bułki](https://images.iberion.media/images/origin/slodkie_bulki_ad6ff87ba1.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki_dc26023e1b.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_fot_Instagram_0d80af72f8.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_ab5884608f.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)