Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na faworki dostałam od cioci. Robi je w 15 minut z taniego składnika
Canva/@SylwiaKintop

Ten przepis na faworki dostałam od cioci. Robi je w 15 minut z taniego składnika

17 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tłusty Czwartek tuż tuż i zapewne szukasz ciekawych i inspirujących przepisów. Ma być szybko i smacznie? Ten przepis na faworki jest właśnie dla ciebie. Nigdy nie robiłaś ich tak szybko.

Faworki, chrust, kreple

Faworki inaczej chrust to chrupkie i słodkie ciastka popularne w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Tradycyjne faworki robi się z ciasta śmietanowego i smaży się je na głębokim tłuszczu.

Zgodnie z tradycją spożywa się w okolicach karnawału, ostatek, a w szczególności w Tłusty czwartek. Ten niewymagający i szybki przepis sprawi, że będziesz chciała je robić poza tym świętem.

wyrabianie ciasta.jpg
Canva/@Science Photo Library
Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotlety

Faworki z ciasta francuskiego

Szybkość i prostota tego przepisu tkwi w cieście francuskim. To ono gwarantuje, że faworki zrobisz w 15 minut .

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier puder
  • olej roślinny

Jak zrobić faworki w 15 minut?

Ciasto francuskiej w temperaturze pokojowej rozłóż na stolnicy. Nożem wytnij paski o długości 10 centymetrów i szerokości maksymalnie 2 centymetrów .

Następnie rozgrzej patelnię z dużą ilością oleju. Kiedy olej się rozgrzeje, złap za wycięty pasek ciasta, przekręć go wokół własnej osi o 180 stopn i i połóż na rozgrzanym oleju. Smaż do momentu, aż nabiorą złoty kolor. Następnie wyciągnij i zostaw na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju ściekło. Po wysuszeniu i ostygnięciu udekoruj cukrem pudrem. Oto szybki sposób na pyszne faworki. Sprawdź, ile kosztują pączki u Gessler oraz co zrobić z resztek wędliny .

cukier puder.jpg
Canva/@luigi giordano

Prawie wszyscy zapomnieli o tej zupie. Robię ją praktycznie w każdą zimę, to hit w moim domu
Pokrój pory, wrzuć do wody i zagotuj. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy