Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prawie wszyscy zapomnieli o tej zupie. Robię ją praktycznie w każdą zimę, to hit w moim domu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.01.2024 19:42

Prawie wszyscy zapomnieli o tej zupie. Robię ją praktycznie w każdą zimę, to hit w moim domu

kwaśnica
YouTube/@MonikaPrezentuje

Czy marzy ci się znakomita zupa, która świetnie rozgrzewa? W takim razie mam przepis na idealną potrawę pełną mięsa, kapusty kiszonej, warzyw i grzybów. Ta zupa odeszła nieco w zapomnienie, ale jej smak niektórym wciąż się śni po nocach.

Kwaśnica nasyci i rozgrzeje zimą

Gdy za oknem trzaskający mróz i śnieg, to znak, że pora ugotować tę zupę. W moim domu każdy czeka na kwaśnicę, bo jest wyjątkowo smaczna i wspaniale syci. Pełna jest mięsa, kiełbasy i boczku. Do tego kapusta kiszona i grzyby. Czego chcieć więcej?

Niektórzy czekają na dokładkę i wcale im się nie dziwię, bo ta zupa aż prosi się o kolejną porcję. Cudownie smakuje, pachnie i rozgrzewa tak, ze żaden mróz nam niestraszny. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Monika Prezentuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

kwaśnica
YouTube/@MonikaPrezentuje
Pokrój pory, wrzuć do wody i zagotuj. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Jak ugotować kwaśnicę?

Składniki:

  • ½ kg kiełbasy
  • ¼ kg boczku
  • wędzone kości
  • 1 golonka
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • słoik kapusty kiszonej
  • grzyby suszone
  • 5 ziemniaków
  • marchew
  • por 
  • seler
  • 1 cebula

Mięso gotujemy do miękkości, dodajemy kapustę kiszoną, grzyby i kości. Kroimy warzywa, a gdy kapusta będzie miękka, to z garnka wyjmujemy kości. Do garnka dodajemy jeszcze pokrojone warzywa i gdy będą miękkie, to dorzucamy podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę.

Gotujemy jeszcze około 15 minut, doprawiamy do smaku i możemy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po upływie tego czasu zupa jest już gotowa do podania. Jest tłusta, bardzo pożywna i idealna na zimę. 

Kwaśnica pełna smaku i energii

Kwaśnica jest bardzo pożywną i tłustą zupą. Zjedzenie jej zapewni nam dużo energii i rozgrzeje, co ma szczególne znaczenie zimą. To zupa idealna na mrozy i uzupełnienie energii. Pełna jest smaku, ale też ma dużo kalorii. Jednak w mroźne dni możemy sobie pozwolić na tak tłustą i sycącą zupę.

Kwaśnica będzie smakowała szczególnie smakoszom mięsa i tzw. chłopskiego jadła. Zupę ugotujemy w prosty sposób, jednak zajmie nam to sporo czasu. Wszystkie składniki muszą być idealnie miękkie, ale warto czekać na tę znakomitą zupę. Pisaliśmy o tym, jak upiec chleb w garze. Radziliśmy, jak zrobić soczyste mielone. 

kwaśnica
YouTube/@MonikaPrezentuje