Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotlety
![kotlety po szwajcarsku](https://images.iberion.media/images/1920/Pyszne_kotlety_deaacebd47.jpg)
Te szybkie, smaczne i tanie kotlety są świetną alternatywą dla tych, które najczęściej pojawiają się na naszych talerzach. Są łatwe w przygotowaniu, a dzięki zakakującemu, płynnemu nadzieniu z pewnością przypadną wszystkim do gustu. W końcu nie ma to jak roztopiony ser.
Kotlety po szwajcarsku, czyli cordon bleu
Kiedy myślimy o panierowanych kotletach drobiowych ze smakowitym farszem, pierwsze, co przychodzi do głowy, to oczywiście devolay. Co ciekawe, przyjęta w Polsce francuska nazwa tych kotletów nie odzwierciedla ich pochodzenia. Poza naszym krajem nazywane są przeważnie, bardziej zgodnie z prawdą, kotletami po kijowsku.
W przeciwieństwie do nich kotlety po szwajcarsku nie nazywają się tak tylko ze względu na dodatek żółtego sera. Rzeczywiście pochodzą ze Szwajcarii i są też znane pod nazwą cordon bleu. Oryginalnie cielęce, już od 50 lat występują także w postaci drobiowej, jak w tym przepisie.
![Smażenie kotletów](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety3_65f1aacc8e.jpg)
Kotlety schabowe mogą się schować
Kanał Kuchnia Marioli, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego przepisu, proponuje użycie szynki konserwowej. Można jednak użyć dowolnej wędliny a nawet wędzonego boczku. W naszym przepisie jest to zwykła szynka. Jest to składnik zgodny z oryginalnym przepisem na cordon bleu.
Składniki
- 4 połówki piersi kurczaka zagrodowego
- 4 plastry szynki
- 4 grube plastry sera żółtego
- Mała łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 jajka
- ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki mąki i bułki tartej na panierkę
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowujemy kotlety po szwajcarsku
Piersi z kurczaka przecinamy z grubości i rozbijamy na kotlety. Oprószamy je solą i suszonym czosnkiem. Na każdym kotlecie układamy plastry szynki i sera i zawijamy w mieszki.
Tak zwinięte kotlety panierujemy. Najpierw obtaczamy je w mące, a następnie w kąpieli z roztrzepanego jajka z mlekiem. Na końcu lądują w bułce tartej.
Na patelnię nalewamy grubą warstwę oleju i dobrze rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika na średni i smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Gotowe kotlety wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwujemy gorące i z płynnym serem w środku. Wypróbuj też przepis na złocistą pierś z kurczaka i włoską zupę z kapusty i fasoli.
![Faszerowanie kotletóq](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety2_32914e4533.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Ciasto z pomarańczami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_129c10892b.jpg)
![karkówka](https://images.iberion.media/images/origin/karkowka_aeebb25c49.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Ewa Kasprzyk, Iwona Pavlović](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Kasprzyk_Iwona_Pavlovic_be78aa4494.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![flagi Polski i Unii Europejskiej](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01618831_0065_7345d5c30e.png)