Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotlety
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.01.2024 19:18

Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotlety

kotlety po szwajcarsku
youtube.com/@KuchniaMarioli

Te szybkie, smaczne i tanie kotlety są świetną alternatywą dla tych, które najczęściej pojawiają się na naszych talerzach. Są łatwe w przygotowaniu, a dzięki zakakującemu, płynnemu nadzieniu z pewnością przypadną wszystkim do gustu. W końcu nie ma to jak roztopiony ser.

Kotlety po szwajcarsku, czyli cordon bleu

Kiedy myślimy o panierowanych kotletach drobiowych ze smakowitym farszem, pierwsze, co przychodzi do głowy, to oczywiście devolay. Co ciekawe, przyjęta w Polsce francuska nazwa tych kotletów nie odzwierciedla ich pochodzenia. Poza naszym krajem nazywane są przeważnie, bardziej zgodnie z prawdą, kotletami po kijowsku.

W przeciwieństwie do nich kotlety po szwajcarsku nie nazywają się tak tylko ze względu na dodatek żółtego sera. Rzeczywiście pochodzą ze Szwajcarii i są też znane pod nazwą cordon bleu. Oryginalnie cielęce, już od 50 lat występują także w postaci drobiowej, jak w tym przepisie.

Smażenie kotletów
youtube.com/@KuchniaMarioli
Pokrój pory, wrzuć do wody i zagotuj. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Kotlety schabowe mogą się schować

Kanał Kuchnia Marioli, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego przepisu, proponuje użycie szynki konserwowej. Można jednak użyć dowolnej wędliny a nawet wędzonego boczku. W naszym przepisie jest to zwykła szynka. Jest to składnik zgodny z oryginalnym przepisem na cordon bleu.

Składniki

  • 4 połówki piersi kurczaka zagrodowego
  • 4 plastry szynki
  • 4 grube plastry sera żółtego
  • Mała łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki i bułki tartej na panierkę
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowujemy kotlety po szwajcarsku

Piersi z kurczaka przecinamy z grubości i rozbijamy na kotlety. Oprószamy je solą i suszonym czosnkiem. Na każdym kotlecie układamy plastry szynki i sera i zawijamy w mieszki.

Tak zwinięte kotlety panierujemy. Najpierw obtaczamy je w mące, a następnie w kąpieli z roztrzepanego jajka z mlekiem. Na końcu lądują w bułce tartej.

Na patelnię nalewamy grubą warstwę oleju i dobrze rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika na średni i smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. 

Gotowe kotlety wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwujemy gorące i z płynnym serem w środku. Wypróbuj też przepis na złocistą pierś z kurczaka i włoską zupę z kapusty i fasoli.

Faszerowanie kotletóq
youtube.com/@KuchniaMarioli