Ten przepis na mizerię podpatrzyłem w restauracji. O tym dodatku w życiu bym nie pomyślał
Mizeria też może być podana w nietypowy sposób. Wystarczy jeden dodatek, aby smakowała lepiej niż niejedna surówka z restauracji. Jesteśmy ciekawi, czy taki kulinarny eksperyment przypadnie Wam do gustu.
Najlepszy dodatek do obiadu
Nie od dziś wiadomo, że drugie danie obiadu oprócz porcji mięsa musi składać się także z dodatków. Jednym z nich jest oczywiście surówka . Tą najbardziej znaną i lubianą przez każdego smakosza, jest mizeria .
Pomimo tego, że smaczna i lubiana można nieco ulepszyć jej smak. A to dzięki, jednemu składnikowi, który nie przychodzi od razu na myśl, kiedy pomyślimy o składnikach na tę surówkę.
Jeden składnik odmieni smak mizerii
Nikogo już nie dziwi, kiedy do mizerii dodaje się koperku. A co byś powiedziała, o dodaniu kilku listków mięty? Brzmi dosyć zaskakująco i nie ma, co ukrywać nawet abstrakcyjnie, ale ten składnik naprawdę odmieni smak mizerii i sprawi, że już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej. Sprawdź poniższy przepis i zrób ją na obiad nawet dzisiaj.
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe
- 100 g śmietany 12%
- 40 g jogurtu greckiego
- 20 ml soku z cytryny
- pęczek koperku
- kilka listków mięty
- cukier
- pieprz
- sól
Przepis na doskonałą mizerię
Ogórki dokładnie umyj, a następnie poszatkuj je na cienkie plastry . Jeżeli posiadasz mandolinę, to wykorzystaj ją do tego. Przenieś ogórki do miski i skropl je sokiem z cytryny i przypraw pieprzem, cukrem oraz solą.
Umyty koperek posiekaj, a liście mięty porwij na drobne kawałki. Oba produkty umieść w misce z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaj śmietanę oraz jogurt grecki i dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Gotową mizerię podaj do obiadu, a na pewno zachwyci każdego. Sprawdź