Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na mizerię podpatrzyłem w restauracji. O tym dodatku w życiu bym nie pomyślał
Fot. Canva/Dar1930

Ten przepis na mizerię podpatrzyłem w restauracji. O tym dodatku w życiu bym nie pomyślał

2 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mizeria też może być podana w nietypowy sposób. Wystarczy jeden dodatek, aby smakowała lepiej niż niejedna surówka z restauracji. Jesteśmy ciekawi, czy taki kulinarny eksperyment przypadnie Wam do gustu.

Najlepszy dodatek do obiadu

Nie od dziś wiadomo, że drugie danie obiadu oprócz porcji mięsa musi składać się także z dodatków. Jednym z nich jest oczywiście surówka . Tą najbardziej znaną i lubianą przez każdego smakosza, jest mizeria .

Pomimo tego, że smaczna i lubiana można nieco ulepszyć jej smak. A to dzięki, jednemu składnikowi, który nie przychodzi od razu na myśl, kiedy pomyślimy o składnikach na tę surówkę.

mięta.jpg
Fot. Canva/luknaja
Kupił kiełbasę na grilla w sklepie „dla bogaczy”. Ten szczegół go zaskoczył

Jeden składnik odmieni smak mizerii

Nikogo już nie dziwi, kiedy do mizerii dodaje się koperku. A co byś powiedziała, o dodaniu kilku listków mięty? Brzmi dosyć zaskakująco i nie ma, co ukrywać nawet abstrakcyjnie, ale ten składnik naprawdę odmieni smak mizerii i sprawi, że już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej. Sprawdź poniższy przepis i zrób ją na obiad nawet dzisiaj.

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe
  • 100 g śmietany 12%
  • 40 g jogurtu greckiego
  • 20 ml soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • kilka listków mięty
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Przepis na doskonałą mizerię

Ogórki dokładnie umyj, a następnie poszatkuj je na cienkie plastry . Jeżeli posiadasz mandolinę, to wykorzystaj ją do tego. Przenieś ogórki do miski i skropl je sokiem z cytryny i przypraw pieprzem, cukrem oraz solą.

Umyty koperek posiekaj, a liście mięty porwij na drobne kawałki. Oba produkty umieść w misce z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaj śmietanę oraz jogurt grecki i dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Gotową mizerię podaj do obiadu, a na pewno zachwyci każdego. Sprawdź

ogórki w plastrach.jpg
Fot. Canva/Traci L Smit's Images
Weź brzoskwinie z puszki i zalej je mlekiem skondensowanym. To najlepszy i najprostszy deser
Napakowana chemią i sztucznymi barwnikami, a Polacy wciąż ją wlewają do zup. Lepiej jej unikaj
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy