Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na przecier pomidorowy znalazłam w zeszycie babci. W życiu nie jadłam lepszego
Shutterstock/Wirestock Creators

Ten przepis na przecier pomidorowy znalazłam w zeszycie babci. W życiu nie jadłam lepszego

8 września 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Co roku we wrześniu przygotowuję domowy przecier z pomidorów. Korzystam z przepisu, który znalazłam w zeszycie babci. Przecier nie zawiera grama konserwantów i szkodliwych substancji. Jest doskonałą bazą do zup i sosów. Używam go w kuchni przez cały rok.

Domowy przecier pomidorowy nie ma sobie równych

Przecier pomidory jest niezbędny w mojej kuchni. To doskonała baza do wielu dań np. zupy pomidorowej, makaronów , pizzy oraz sosów. Do jego przygotowania zazwyczaj używam twardych, mięsistych pomidorów, ponieważ mają więcej miąższu niż wody. Zazwyczaj są to odmiany pomidorów o charakterystycznym podłużnym kształcie. Takie jak: śliwkowe, rzymskie i paprykowe. O tej porze roku bez problemu można je znaleść w sklepach i na straganach.

Dlaczego nie używam pomidorów malinowych? Wychodzi z nich rzadki przecier, który swoją konsystencją przypomina sok. Będzie on dobry do zup, ale niekoniecznie sprawdzi się jako baza do pizzy.

Przecier pomidorowy w słoiku.jpg
fot. Canva
Ekspert powiedział, ile jajek można zjeść w ciągu dnia. Ta liczba wprawia w osłupienie

Jak zrobić przecier pomidorowy?

Lista składników na przecier pomidorowy:

  • 4 kg podłużnych pomidorów np. śliwkowych lub paprykowych
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru

opcjonalnie:

  • ząbek czosnku
  • ulubione zioła w proszku: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek

Przepis na przecier pomidorowy

Sparz wrzątkiem pomidory i obierz je ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do dużego garnka, przykryj pokrywą i gotuj przez 15 minut, co chwila mieszając. Po tym czasie przetrzyj przez sito pomidory do drugiego garnka. Dodaj do niego sól, pieprz i opcjonalnie czosnek lub ulubione zioła . Gotuj przecier na większym ogniu przez 15 minut lub do czasu aż uzyska gęstą konsystencję.

Przecier pomidorowy przelej do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Przykryj je ręcznikiem i zostaw do ostudzenia. Przecieru nie trzeba pasteryzować.

Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na domowe przetwory z pomidorów. Szczególnie polecamy ten na kiszone pomidory oraz sos pomidorowy do ryżu .

przecier pomidorowy.jpg
fot. Canva
Zamiast schabu użyłam zaskakującego mięsa. Kotlety wyszły 100 razy lepsze niż zwykłe
Wynoszą z Dino na kilogramy. Uwielbiane mięso Polaków dziś jest za darmo
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy