Ten przepis na przecier pomidorowy znalazłam w zeszycie babci. W życiu nie jadłam lepszego
Co roku we wrześniu przygotowuję domowy przecier z pomidorów. Korzystam z przepisu, który znalazłam w zeszycie babci. Przecier nie zawiera grama konserwantów i szkodliwych substancji. Jest doskonałą bazą do zup i sosów. Używam go w kuchni przez cały rok.
Domowy przecier pomidorowy nie ma sobie równych
Przecier pomidory jest niezbędny w mojej kuchni. To doskonała baza do wielu dań np. zupy pomidorowej, makaronów , pizzy oraz sosów. Do jego przygotowania zazwyczaj używam twardych, mięsistych pomidorów, ponieważ mają więcej miąższu niż wody. Zazwyczaj są to odmiany pomidorów o charakterystycznym podłużnym kształcie. Takie jak: śliwkowe, rzymskie i paprykowe. O tej porze roku bez problemu można je znaleść w sklepach i na straganach.
Dlaczego nie używam pomidorów malinowych? Wychodzi z nich rzadki przecier, który swoją konsystencją przypomina sok. Będzie on dobry do zup, ale niekoniecznie sprawdzi się jako baza do pizzy.
Jak zrobić przecier pomidorowy?
Lista składników na przecier pomidorowy:
- 4 kg podłużnych pomidorów np. śliwkowych lub paprykowych
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
opcjonalnie:
- ząbek czosnku
- ulubione zioła w proszku: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek
Przepis na przecier pomidorowy
Sparz wrzątkiem pomidory i obierz je ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do dużego garnka, przykryj pokrywą i gotuj przez 15 minut, co chwila mieszając. Po tym czasie przetrzyj przez sito pomidory do drugiego garnka. Dodaj do niego sól, pieprz i opcjonalnie czosnek lub ulubione zioła . Gotuj przecier na większym ogniu przez 15 minut lub do czasu aż uzyska gęstą konsystencję.
Przecier pomidorowy przelej do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Przykryj je ręcznikiem i zostaw do ostudzenia. Przecieru nie trzeba pasteryzować.
Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na domowe przetwory z pomidorów. Szczególnie polecamy ten na kiszone pomidory oraz sos pomidorowy do ryżu .