Ten przepis na sos tatarski dostałem od znajomego. Co roku robię go na Wielkanoc
Ten przepis na sos tatarski zawiera najlepszą możliwą równowagę smaków i aromatów. Powstał drogą eksperymentalną. Kiedy już go poznasz, żadne eksperymenty więcej nie będą potrzebne.
Sos tatarski
Choć jego nazwa brzmi swojsko, a sam produkt jest zadomowiony w naszej kuchni, sos tatarski to bardzo dawny wynalazek. Określany jest tak podobno dlatego, że w XIX wieku we Francji powszechnie podawano go do innej potrawy o podobnej nazwie, befsztyka po tatarsku .
Choć najstarsze spisane przepisy mają już po 150 lat , w dalszym ciągu poszukujemy tego jedynego, idealnego sosu tatarskiego. Przedstawiamy jedną z propozycji, całkiem bliską wymarzonego ideału.
Najlepszy sos tatarski
Na liście produktów naszego przepisu zapisaliśmy ogólnikowo hasło „gęsty jogurt”. Polecamy jednak wypróbować skyr – coraz popularniejszy w sklepach niskotłuszczowy jogurt typu islandzkiego.
Składniki
- 200 g majonezu (najlepiej świeżo przygotowanego)
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 30 ml śmietany 18%
- 80 g marynowanych pieczarek
- 5 dużych chrupiących ogórków kiszonych
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- Pieprz i sól
Przygotowujemy sos tatarski
Przepis na sos tatarski ogranicza się właściwie do listy jego składników. Podpowiemy tylko, że pieczarki i ogórek należy kroić w drobną kosteczkę , a szczypiorek skrupulatnie posiekać. Naprawdę drobne składniki sprawią, że sos będzie gęsty i nabierze przyjemnej struktury.
Warto pokusić się o przekrojenie ogórków kiszonych w ćwiartki i wycięcie z nich delikatnie nożem gniazd nasiennych . Mogą one trafić do zupy ogórkowej, a do sosu tatarskiego wykorzystamy tylko twardą część ogórka.
Majonez, jogurt i łyżeczkę musztardy mieszamy, dodajemy pokrojone składniki i rozprowadzamy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Najlepszy sos wychodzi oczywiście z domowego majonezu , wolnego od jakichkolwiek zbędnych dodatków.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjną awanturkę oraz domową kiełbasę .