Smakosze.pl Przepisy Ten słodki chleb mógłbym jeść codziennie. Z dżemem smakuje jak marzenie
Fot. Shutter/Alexandra Anschiz

Ten słodki chleb mógłbym jeść codziennie. Z dżemem smakuje jak marzenie

2 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie kupuj drogiego pieczywa w piekarni. Poznaj przepis na korzenny chleb dyniowy i upiecz go we własnym domu. Jego smak zachwyci rodzinę na tyle, że nie będą już chcieli jeść tego kupnego. Taki chleb dyniowy jest o wiele zdrowszy, a przygotowanie jest bardzo łatwe.

Chleb dyniowy z orzechami nie ma konkurencji

Pieczywo od wieków jest podstawą naszego żywienia. Nie wyobrażamy sobie bez niego codziennych posiłków, a w szczególności śniadań. Niestety obecnie ten podstawowy składnik diety wiele kosztuje, a w dodatku krótko zachowuje świeżość. Dlatego, zamiast kupować, upiecz sama. Chleb dyniowy z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu jest smaczny, a jego przygotowanie niezbyt skomplikowane.

Warto także nadmienić, że taki chleb jest również zdrowszy, bo kontrolujesz to, co do niego trafia. A dodatkowo składa się przede wszystkim z dyni i orzechów.  Czytaj dalej, a poznasz wszystkie składniki oraz dowiesz się, jak zrobić chleb dyniowy.

puree.jpg
Fot. Canva/bhofack2
Strzelczyk przygotował najdziwniejszy grzyb, jaki widziałeś. Zrobił z niego coś cudownego

Z czego składa się chleb dyniowy?

Chleb dyniowy powstaje przede wszystkim z purée z dyni, mąki oraz kilku innych dodatków. Nie ma ich wiele, więc chleb przygotujesz niskim kosztem. W dodatku trwa obecnie sezon na dynie, wiec warzywo kupisz za kilka złotych. Niezbędne produkty umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a następnie przygotuj wszystkie składniki.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g purée z dyni
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • posiekaną orzechy włoskie
  • szczypta soli

Przepis na korzenny chleb dyniowy

Do dużej miski przełóż purée z dyni. Wbij jajka i wlej olej. Dodaj jogurt cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wsyp posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj wszystkie składniki, tworząc jednolite ciasto.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niego ciasto i równomiernie rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Umieść w nim chleb i piecz go przez 60 minut. Po tym czasie wyciągnij go i pozostaw do wystygnięcia. Krój na kawałki i podawaj na śniadanie.

orzechy.jpg
Fot. Canva/urbazon
Niemcy krytykują polskie mięso. Powód jest niedorzeczny
Na długi weekend to ciasto jest hitem. Smakuje i wygląda tak, że zrobisz od razu 3 blachy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy