Ten słodki chleb mógłbym jeść codziennie. Z dżemem smakuje jak marzenie
Nie kupuj drogiego pieczywa w piekarni. Poznaj przepis na korzenny chleb dyniowy i upiecz go we własnym domu. Jego smak zachwyci rodzinę na tyle, że nie będą już chcieli jeść tego kupnego. Taki chleb dyniowy jest o wiele zdrowszy, a przygotowanie jest bardzo łatwe.
Chleb dyniowy z orzechami nie ma konkurencji
Pieczywo od wieków jest podstawą naszego żywienia. Nie wyobrażamy sobie bez niego codziennych posiłków, a w szczególności śniadań. Niestety obecnie ten podstawowy składnik diety wiele kosztuje, a w dodatku krótko zachowuje świeżość. Dlatego, zamiast kupować, upiecz sama. Chleb dyniowy z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu jest smaczny, a jego przygotowanie niezbyt skomplikowane.
Warto także nadmienić, że taki chleb jest również zdrowszy, bo kontrolujesz to, co do niego trafia. A dodatkowo składa się przede wszystkim z dyni i orzechów. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie składniki oraz dowiesz się, jak zrobić chleb dyniowy.
Z czego składa się chleb dyniowy?
Chleb dyniowy powstaje przede wszystkim z purée z dyni, mąki oraz kilku innych dodatków. Nie ma ich wiele, więc chleb przygotujesz niskim kosztem. W dodatku trwa obecnie sezon na dynie, wiec warzywo kupisz za kilka złotych. Niezbędne produkty umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a następnie przygotuj wszystkie składniki.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 250 g purée z dyni
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- posiekaną orzechy włoskie
- szczypta soli
Przepis na korzenny chleb dyniowy
Do dużej miski przełóż purée z dyni. Wbij jajka i wlej olej. Dodaj jogurt cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wsyp posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj wszystkie składniki, tworząc jednolite ciasto.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niego ciasto i równomiernie rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Umieść w nim chleb i piecz go przez 60 minut. Po tym czasie wyciągnij go i pozostaw do wystygnięcia. Krój na kawałki i podawaj na śniadanie.