Tłumy ludzi na polach pełnych owoców. Plantatorzy nie kryją swoich reakcji
Jagoda kamczacka cieszy się coraz większą popularnością w Polsce i na świecie. Plantatorzy właśnie ogłosili samozbiory, a zainteresowanie nimi przerosło ich oczekiwania. Wydarzenie jest w końcu świetną okazją do pozyskania owoców po atrakcyjnej cenie. Sprawdziliśmy, gdzie można ich nazbierać, po jakiej cenie i dlaczego warto jeść te granatowe owoce.
Jagoda kamczacka jest zdrowa
Wciąż mało znany, smaczny owoc jest niesamowicie cenny. Dostarcza nie tylko szeregu witamin — wśród których wymienić można m.in. A, C oraz związki z grupy witamin B — ale też pierwiastki takie jak krzem, fosfor czy żelazo.
Podobnie jak inne owoce jagodowe, jagoda kamczacka obfituje w polifenole o właściwościach przeciwutleniających, a także — znajdowany również w kakao — kwas chlorogenowy odpowiadający m.in. za normalizację pracy jelit czy ochronę komórek nerwowych.
Owoc łatwo jest uprawiać w Polsce, bo jest odporny na niskie temperatury i ma stosunkowo niewielkie wymagania, jeśli chodzi o pielęgnację. Wczesnym latem w drugim roku życia krzewu pojawiają się na nim jagody. Można je w prosty sposób pozyskać.
Samozbiory jagody kamczackiej już wkrótce
Plantatorzy jagody kamczackiej prężnie działają, by spopularyzować wiedzę o pysznym superowocu. Przy okazji wpadli na doskonały pomysł, jak przy braku pracowników sezonowych sprawić, by owoce nie zmarnowały się. W tym roku już po raz trzeci można będzie wziąć udział w samozbiorach, które w minionym sezonie przyciągnęły aż 50 tysięcy ludzi. Zadowoleni byli i zbierający i rolnicy.
W określone weekendy można będzie przyjść i samodzielnie zebrać ten wartościowy owoc. Cena każdego kilograma tak pozyskanej jagody kamczackiej wyniesie 15 złotych. W nadchodzący weekend można będzie się wybrać m.in. do gospodarstwa Haskap w Mokrej Prawej, w województwie łódzkim, „U Pani Babci” w Piłatce k. Janowa Lubelskiego czy gospodarstwa Jagodowe Boglewice w województwie mazowieckim.
W większości miejsc jagodę kamczacką będzie można zbierać aż do pierwszych dni lipca. Tegoroczna kampania promująca samozbiory zwraca też uwagę na możliwość mrożenia tego produktu i zachęca do zaplanowania jego konsumpcji na przestrzeni roku. Warto więc skorzystać więcej niż raz.
Jak podać jagodę kamczacką?
Owoc charakteryzuje się słodko-kwaśnym smak, w którym można wyczuć nieznaczną goryczkę. Mimo to świetnie pasuje do deserów. Z powodzeniem zatem odnajdzie się w słodkich owsiankach, naleśnikach, pierogach i ciastach.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na przysmaki z owocami jagodowymi. Sprawdźcie koniecznie jak upiec drożdżowe z owocami — będą pyszne również z jagodą kamczacką. Być może skusi was też prosty patent na kompot z truskawek , które jeszcze są w sezonie.
Źródło: myzbieramy, dlahandlu, medonet