Przepis na kompot jak za dawnych lat. 15 minut i gotowe
Sezon na truskawki nadal trwa. Ze słodkiego owocu warto przygotować smaczny i orzeźwiający kompot. Kiedyś niezwykle popularny napój będzie idealny na upalne dni. Zrobicie go naprawdę sprawnie, a z pewnością spodoba się nie tylko miłośnikom letnich rarytasów. Spróbujcie koniecznie.
Truskawki idealnie pasują do letnich deserów takich jak np. sernik na zimno. Dawniej w wielu domach przyrządzało się z nich dużo prostszy, choć równie smaczny rarytas. Kompot z truskawek z kawałkami owoców podawano do obiadu. Raczyła się nim cała rodzina, a receptura przechodziła z pokolenia na pokolenie. Warto się skusić.
Przepis na kultowy kompot z truskawek
Składniki:
1,2 litra wody
700 g świeżych polskich truskawek
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, najlepiej według tej instrukcji. Oczyszczone owoce pozbawiamy szypułek, a następnie umieszczamy je w większym garnku. Wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Kompot podajemy z owocami lub bez — zależnie od preferencji. Smacznego.
Wskazówki:
Kompot będzie bardziej orzeźwiający, gdy dodamy do niego listki mięty. Na proponowaną ilość owoców wystarczy niewielka garść zioła.
Jeżeli lubicie słodko-kwaśne kompozycje smakowe połączcie truskawki z rabarbarem albo kwaśnymi jabłkami. Możecie też do gotowego kompotu wlać odrobinę soku z cytryny.
Zamiast cukru możecie wykorzystać dowolny inny słodzik np. miód czy syrop klonowy. Pamietajcie tylko, by miód dodawać do chłodnego płynu - wtedy nie straci swoich cennych właściwości.
Źródło zdjęcia: canva/annata78
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
Obłędne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Źródło: smaker