Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kompot jak za dawnych lat. 15 minut i gotowe

Przepis na kompot jak za dawnych lat. 15 minut i gotowe

Przepis na kompot jak za dawnych lat
canva/OlgaVolodina

Sezon na truskawki nadal trwa. Ze słodkiego owocu warto przygotować smaczny i orzeźwiający kompot. Kiedyś niezwykle popularny napój będzie idealny na upalne dni. Zrobicie go naprawdę sprawnie, a z pewnością spodoba się nie tylko miłośnikom letnich rarytasów. Spróbujcie koniecznie.

Truskawki idealnie pasują do letnich deserów takich jak np. sernik na zimno. Dawniej w wielu domach przyrządzało się z nich dużo prostszy, choć równie smaczny rarytas. Kompot z truskawek z kawałkami owoców podawano do obiadu. Raczyła się nim cała rodzina, a receptura przechodziła z pokolenia na pokolenie. Warto się skusić.

Przepis na kultowy kompot z truskawek

Składniki:

  • 1,2 litra wody

  • 700 g świeżych polskich truskawek

  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, najlepiej według tej instrukcji. Oczyszczone owoce pozbawiamy szypułek, a następnie umieszczamy je w większym garnku. Wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Kompot podajemy z owocami lub bez — zależnie od preferencji. Smacznego.

Wskazówki:

  • Kompot będzie bardziej orzeźwiający, gdy dodamy do niego listki mięty. Na proponowaną ilość owoców wystarczy niewielka garść zioła.

  • Jeżeli lubicie słodko-kwaśne kompozycje smakowe połączcie truskawki z rabarbarem albo kwaśnymi jabłkami. Możecie też do gotowego kompotu wlać odrobinę soku z cytryny.

  • Zamiast cukru możecie wykorzystać dowolny inny słodzik np. miód czy syrop klonowy. Pamietajcie tylko, by miód dodawać do chłodnego płynu - wtedy nie straci swoich cennych właściwości.

Wyborny kompot z truskawek przygotujecie w kilka chwil
Wyborny kompot z truskawek przygotujecie w kilka chwil

Źródło zdjęcia: canva/annata78

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker