Smakosze.pl Przepisy To ciasto było hitem świąt w moim domu. Wszystkie kuzynki błagały o przepis
fot. youtube.com/HeniaFoksprzepismamypl

To ciasto było hitem świąt w moim domu. Wszystkie kuzynki błagały o przepis

3 kwietnia 2024

Przepis na to ciasto znalazłem na kanale Henia Foks na You Tube. Prosty, smaczny i efektowanie wyglądający deser okazał się hitem tegorocznej Wielkanocy. Wszyscy goście byli ciekawi, jak je przygotować i zadeklarowali, że chętnie odtworzą ten przepis w domu.

Ciasto z jabłkami

Kto chce, może pokusić się o przygotowanie kilku wariantów tego ciasta z masą jabłkową w wybranych kolorach. Świeże jabłka zawdzięczają swoje barwy prostemu i łatwo dostępnemu składnikowi – galaretce owocowej. Całości dopełnia domowej roboty krem o smaku słonecznika.

Cały przepis jest więc niezwykle prosty, a wszystkie etapy przygotowania takiego ciasta wyglądają znajomo . Tym większą satysfakcję przynosi efekt. O przepis na takie ciasto pytać będą koleżanki, a wszyscy biesiadnicy przy świątecznym stole będą z pewnością zaintrygowani zarówno wyglądem, jak i smakiem tego deseru.

masa na ciasto
fot. youtube.com/HeniaFoksprzepismamypl
Tą zupą co roku zaczynam wiosnę. Nie wierzyłam, że jest taka pyszna, dopóki sąsiadka nie dała mi spróbować

Ciasto z masą słonecznikową

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Heni Foks. Autorka posypuje gotowe ciasto słonecznikiem. W naszym wydaniu wykończone jest ono polewą czekoladową. Można jednak użyć także dodatkowej porcji kremu słonecznikowego i np. wiórków czekoladowych czy kokosowych .

Składniki

  • 4 jajka
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju
  • 250 g mielonego słonecznika
  • 1 kostka (250 g) masła
  • 2 opakowania galaretki o wybranym smaku i kolorze (np. agrestowej)
  • Polewa czekoladowa według własnego przepisu lub gotowa

Ciasto z kremem słonecznikowym

Robotem kuchennym ubijamy jajka z ¾ szklanki cukru. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i ½ szklanki mleka. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na ok. pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto w środku jest już suche .

W osobnej misce ucieramy ciepłe masło z ¾ szklanki cukru. Słonecznik mielimy na proszek (np. w młynku do kawy) albo rozcieramy w moździerzu. Zalewamy ½ szklanki gorącego mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy będzie chłodny, mieszamy z masłem roztartym z cukrem.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy, dodając ½ szklanki wody, aż staną się miękkie. Wyłączamy gaz i do jabłek dosypujemy zawartość 2 opakowań galaretki. Jabłka dokładnie mieszamy, upewniając się, że masa nie jest zbyt sucha. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Patelnię odstawiamy, żeby jabłka z galaretką zaczęły tężeć .

Przestudzony blat biszkoptowy rozcinamy z grubości na dwie połowy. Każdą z nich od środka smarujemy połową kremu biszkoptowego . Jeśli chcemy posmarować ciasto także po wierzchu, należy pamiętać o odłożeniu masy.

Spód ciasta, wysmarowany kremem słonecznikowym i odłożony do formy na ciasto, pokrywamy tężejącą galaretką z masą jabłkową. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i delikatnie dociskamy. Należy pewnić się, że wszystkie warstwy ciasta są dobrze wypoziomowane. Ciasto wykańczamy polewą, kremem lub posypką według własnego uznania .

Wypróbuj też przepisy na boczek pieczony w marynacie i smażone kotlety z kalafiora .

masa jabłkowa
fot. youtube.com/HeniaFoksprzepismamypl
Wiosenny detoks start! Nie wiedziałam, że ten owoc ma takie właściwości
To wiosenne ciasto robi furorę w moim domu. Rodzina błaga o dokładki i wcale mnie to nie dziwi
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy