Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tą zupą co roku zaczynam wiosnę. Nie wierzyłam, że jest taka pyszna, dopóki sąsiadka nie dała mi spróbować

Tą zupą co roku zaczynam wiosnę. Nie wierzyłam, że jest taka pyszna, dopóki sąsiadka nie dała mi spróbować

zupa
Fot. Canva/elenahramovaphotos

W końcu przyszła tak długo oczekiwana wiosna. Z tej okazji gotuję zupę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Składnik, z którego jest przyrządzona nie jest już dziś popularny w kuchni, może nawet wywoływać kontrowersje. Niepotrzebnie, bo ta roślina warta jest wypróbowania w kuchni. 

Zupa z pokrzywy pełna smaku i witamin

Zupa z pokrzywy? Tak zareagowałam, gdy sąsiadka poczęstowała mnie zupą z tego powszechnie występującego w Polsce chwastu. Nieczęsto już się ją gotuję, więc dziś ta roślina w kuchni może trochę dziwić. Kiedyś była znacznie bardziej powszechna. Dziś także warto z niej przyrządzić smaczną zupę. Robimy ją wyłącznie z młodych (nie parzą!) listków, które zrywamy ze szczytu łodygi.

Dostarczą one nam witamin C, K i witamin z grupy B. Jedzenie pokrzywy wzmacnia, odporność, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, co nie jest bez znaczenia po  świątecznym obżarstwie. Oprócz tego, pokrzywa podkręca metabolizm i wspomaga trawienie. Poniżej znajdziesz prosty przepis na smaczną zupę z pokrzywy.

pokrzywa
Fot. Canva/Kiwanc Demirtas
Zdziwiłem się, gdy znajoma powiedziała, że można mrozić żurek. Trzeba jedynie pamiętać o 1 ważnej zasadzie

Jak ugotować zupę z pokrzywy?

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 liście laurowe 
  • koperek

Przygotowanie zupy zacznij od sparzenia pokrzywy gorącą wodą. Dzięki temu upewnisz się, że już niewątpliwie nie będzie parzyła. Przy okazji i pozbędziesz się z niej drobnoustrojów. Pokrzywę pokrój i podsmaż na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Do garnka włóż pokrojoną marchewkę i ziemniaki. 

Dodaj też majeranek i liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie, dołóż podsmażoną pokrzywę z czosnkiem. Gotuj jeszcze chwilę, po czym nalewaj do talerzy. Podawaj ze śmietaną i koperkiem. 

Zupa z pokrzywy najlepsza na wiosnę

Zupa z pokrzywy ma lekko pikantny smak, nieco przypomina szczawiową i będzie idealna na wiosenny obiad. Dzięki niej oczyścisz organizm i dostarczysz mu wielu witamin. Smaczna, zdrowa zupa sprawi, że inaczej spojrzysz na tę roślinę, która niegdyś była popularna w kuchni. 

Zerwij młode listki i ugotuj zupę, która może stać się kulinarnym zaskoczeniem. Dla mnie była, ale teraz, na wiosnę, już bardzo często gotuję to smaczne danie. Każdemu polecam ten prosty przepis. Pisaliśmy o smacznej surówce z ogórków kiszonych do obiadu. Podawaliśmy sposób Ewy Wachowicz na wędliny, które zostały nam z Wielkanocy. 

zupa
Fot. Canva/Mychko Alezander

Źródło: beszamel.se.pl