Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tą zupą co roku zaczynam wiosnę. Nie wierzyłam, że jest taka pyszna, dopóki sąsiadka nie dała mi spróbować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.04.2024 20:13

Tą zupą co roku zaczynam wiosnę. Nie wierzyłam, że jest taka pyszna, dopóki sąsiadka nie dała mi spróbować

zupa
Fot. Canva/elenahramovaphotos

W końcu przyszła tak długo oczekiwana wiosna. Z tej okazji gotuję zupę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Składnik, z którego jest przyrządzona nie jest już dziś popularny w kuchni, może nawet wywoływać kontrowersje. Niepotrzebnie, bo ta roślina warta jest wypróbowania w kuchni. 

Zupa z pokrzywy pełna smaku i witamin

Zupa z pokrzywy? Tak zareagowałam, gdy sąsiadka poczęstowała mnie zupą z tego powszechnie występującego w Polsce chwastu. Nieczęsto już się ją gotuję, więc dziś ta roślina w kuchni może trochę dziwić. Kiedyś była znacznie bardziej powszechna. Dziś także warto z niej przyrządzić smaczną zupę. Robimy ją wyłącznie z młodych (nie parzą!) listków, które zrywamy ze szczytu łodygi.

Dostarczą one nam witamin C, K i witamin z grupy B. Jedzenie pokrzywy wzmacnia, odporność, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, co nie jest bez znaczenia po  świątecznym obżarstwie. Oprócz tego, pokrzywa podkręca metabolizm i wspomaga trawienie. Poniżej znajdziesz prosty przepis na smaczną zupę z pokrzywy.

pokrzywa
Fot. Canva/Kiwanc Demirtas
Zdziwiłem się, gdy znajoma powiedziała, że można mrozić żurek. Trzeba jedynie pamiętać o 1 ważnej zasadzie

Jak ugotować zupę z pokrzywy?

Składniki:

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 liście laurowe 
  • koperek

Przygotowanie zupy zacznij od sparzenia pokrzywy gorącą wodą. Dzięki temu upewnisz się, że już niewątpliwie nie będzie parzyła. Przy okazji i pozbędziesz się z niej drobnoustrojów. Pokrzywę pokrój i podsmaż na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Do garnka włóż pokrojoną marchewkę i ziemniaki. 

Dodaj też majeranek i liście laurowe. Gdy warzywa będą miękkie, dołóż podsmażoną pokrzywę z czosnkiem. Gotuj jeszcze chwilę, po czym nalewaj do talerzy. Podawaj ze śmietaną i koperkiem. 

Zupa z pokrzywy najlepsza na wiosnę

Zupa z pokrzywy ma lekko pikantny smak, nieco przypomina szczawiową i będzie idealna na wiosenny obiad. Dzięki niej oczyścisz organizm i dostarczysz mu wielu witamin. Smaczna, zdrowa zupa sprawi, że inaczej spojrzysz na tę roślinę, która niegdyś była popularna w kuchni. 

Zerwij młode listki i ugotuj zupę, która może stać się kulinarnym zaskoczeniem. Dla mnie była, ale teraz, na wiosnę, już bardzo często gotuję to smaczne danie. Każdemu polecam ten prosty przepis. Pisaliśmy o smacznej surówce z ogórków kiszonych do obiadu. Podawaliśmy sposób Ewy Wachowicz na wędliny, które zostały nam z Wielkanocy. 

zupa
Fot. Canva/Mychko Alezander

Źródło: beszamel.se.pl