To ciasto jest idealne na święta. Smakuje wybornie i zawsze się udaje
Właśnie dostaliśmy, jeszcze gorący, przepis od Anny Zyśk. Przygotowane z niego ciasto marchewkowe jest nie do pobicia. W tej recepturze doskonały smak spotyka się z łatwością przygotowania. Koniecznie wypróbuj sposób i podaj ten pyszny deser na święta. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.
Zupełnie inne ciasto na święta
Na Wielkanoc piecze się ciasta przewidziane na tę okazję, czyli mazurki i serniki. Czasami warto, szczególnie jeśli najważniejszy jest smak, pójść o krok dalej i przygotować zupełnie inny, słodki przysmak. Tym razem polecamy ciasto marchewkowe. Przepisem na nie podzieliła się z nami Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych prowadzili profile – jedz.pysznie .
Trzeba przyznać, że ten przepis na ciasto na święta należy do udanych i obłędnie smacznych. Nawet ci, którzy za marchewką w cieście nie przepadają, będą musieli przyznać, że deser jest fantastyczny. Przepis na przygotowanie tej pyszności krok po kroku przedstawiamy poniżej.
Z czego składa się ciasto marchewkowe?
Do przygotowania tego ciasta na święta nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Najważniejsze jest oczywiście marchewka, ale też orzechy, która nada wypiekowi doskonałego smaku i chrupkości. Niezbędne będą także, takie składniki jak mąka, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Potrzebne będą także składniki na nietypowy lukier, który powstaje z serka śmietankowego. O wszystkich składnikach i ich proporcjach, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się wytycznych, a ciasto marchewkowe będzie należało do udanych.
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 160 g mąki
- 200 g marchewki
- 100 g orzechów włoskich
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- sól
Składniki na lukier:
- 200 g śmietankowego serka kanapkowego
- 40 g cukru pudru
Przepis na ciasto marchewkowe
Krok 1. Orzechy drobno posiekaj. Skórkę z pomarańczy zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Marchew obierz, umyj i również zetrzyj na tarce.

Krok 2. Do miski wsyp cukier oraz wbij jajka. Mikserem połącz składniki, tworząc puszystą masę. Następnie dodaj skórkę z pomarańczy, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i ponownie wymieszaj składniki.

Krok 3. Do miski wsyp orzechy i marchew. Wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj składniki, tworząc jednolite ciasto.

Krok 4. Masę przełóż do foremki o wymiarach 14 centymetrów na 27 centymetrów. Równomiernie ją rozprowadź.

Krok 5. Ciasto marchewkowe piecz w rozgrzanym do 180 stopnic Celsjusza przez około 55 minut. Po przestygnięciu udekoruj go polewą z wymieszanego ze sobą serka oraz cukru pudru. Na wierzchu możesz ułożyć orzechy.

Niedawno wskazaliśmy także łatwy przepis na sernik z rosą oraz zdradziliśmy sposób na ciasto, które może konkurować z mazurkiem .