Smakosze.pl Przepisy To ciasto obowiązkowo podam na Wielkanoc. Wszystkie serniki i mazurki będą mogły się schować
Fot. YouTube/smaki katriny

To ciasto obowiązkowo podam na Wielkanoc. Wszystkie serniki i mazurki będą mogły się schować

18 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W tym roku na Wielkanoc zamiast sernika i mazurka podam to ciasto. Jest wyśmienite, a przepis nie jest zbyt skomplikowany. Już dzisiaj wiem, że smak tego wypieku na pewno zaskoczy całą moją rodzinę. Gorąco zachęcam, abyś i ty je go wypróbowała.

Najlepsze ciasto na święta

To już postanowione - w tym toku na Wielkanoc nie podam sernika ani mazurka. Na moim świątecznym stole będzie królował miodownik. To znakomite ciasto smakuje wyśmienicie. Słodki krem świetnie łączy się z miodowym ciastem.

To pyszne ciasto zrobisz w łatwy sposób z przepisem, który zamieściłem poniżej. Nie zwlekaj, tylko zobacz, jakich produktów będziesz potrzebować i zacznij przygotowania.

ciasto miodownik.jpg
Fot. YouTube/smaki katriny
Strzelczyk zdradził swój przepis na żurek bez zakwasu. Dodaje ten składnik i ma najlepszą zupę na święta

Nie zapomnij o tych produktach

Potrzebnych na to ciasto produktów jest niewiele. Nie kosztują one wiele. Zaryzykuję nawet stwierdzeniem, że miodownik jest znacznie tańszy niż sernik. Na liście poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki. Podobny przepis może znaleźć na kanale smaki katriny, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 400 g masła
  • 60 g miodu
  • 170 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 15 ml octu spirytusowego
  • 400 g kajmaku
  • 2 opakowania budyni śmietankowych
  • 750 ml mleka

Przepis na wielkanocne ciasto

W garnku rozpuść 250 gramów masła. Kiedy będzie płynne wsyp cukier puder oraz dodaj miód. Wymieszaj i gotuj do momentu połączenia się składników. Do szklanki wlej ocet i rozpuść w nim proszek do pieczenia. Kiedy składniki w garnku się rozpuszczą, wlej ocet z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała gęsta i ciemna masa. Kiedy zmieni kolor zaprzestań gotowania. Lekko przestudzoną przełóż do miski. Wbij jajka i wymieszaj za pomocą trzepaczki. Wsyp mąkę i zagnieć na gładkie ciasto.

Otrzymane ciasto podziel na 5 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, a następnie upiecz je pojedynczo w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut .

Do garnka wlej mleko oraz wsyp budynie śmietankowe. Ugotuj je według instrukcji na opakowaniu. Gotowy budyń pozostaw do ostygnięcia. Do miski przełóż 150 gramów masła i rozbij je za pomocą miksera. Cały czas miksując, partiami dodawaj budyń. Dodaj kajmak i połącz składniki w jednolitą i gęstą masę.

Każdy ze spodów przełóż otrzymaną masą. Na wierzch również połóż masę. Możesz posypać ją pokruszonymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto włóż na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie krój ciasto na kawałki i częstuj rodzinę. Sprawdź, co zrobić z piersi kurczaka i jajek oraz poznaj przepis na zupę, z którą schudniesz 2 kilogramy .

ciasto miodownik.jpg
Fot. Canva/Qwart
Przepis na to śniadanie mam od znajomej kucharki. Jest tak dobre, że mógłbym je jeść codziennie
Ta bryła masła ma ponad 2000 lat. Cenny eksponat można podziwiać w muzeum
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy