To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Nie trzeba go nawet wyrabiać, zawsze się udaje
Ciasto drożdżowe zachwyca pulchnością i delikatnym smakiem. Jak je zrobić? Ten przepis na ciasto drożdżowe daje wyśmienity efekt. Wyjdzie idealnie nawet bez wyrabiania. Wypróbujcie go w swojej kuchni, bo naprawdę warto.
Mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe kusi wielu łasuchów. Słynie z puszystości, a wręcz pulchności, która nie tylko cieszy oko, ale wyśmienicie smakuje . Taki wypiek zwykle pięknie wyrasta, a potem rozpływa się w ustach. Do tego kruszonka, kubek gorącej kawy i niczego więcej do szczęścia nam nie trzeba.
Ciasto drożdżowe kojarzy się nam też z mozolnym wyrabianiem. Jednak ja tego nie muszę robić. Przedstawiam wam mój ulubiony przepis na to ciasto. Jest prosty, szybki i daje znakomity efekt. Ciasto drożdżowe wychodzi, że palce lizać!
Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 ml oleju
- 50 g świeżych drożdży
Składniki na kruszonkę:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od przesiania mąki do miski, zrobienia miejsca na jajka i wlanie rozmąconych jajek. Wsypujemy cukier i dodajemy rozgniecione drożdże. Wlewamy olej i ciepłe mleko. Ważne, żeby nie mieszać składników.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na koło 3 godziny. Po upływie tego czasu masę mieszamy drewnianą łyżką. Następnie ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pora na zrobienie kruszonki z mąki, cukru i masła. Rozcieramy masę w dłoniach, tak, by powstały grudki.
Ciasto drożdżowe prostsze niż myślisz
Kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Dodatkowo z wody i cukru pudru możemy zrobić lukier . Dekorujemy nim ciasto drożdżowe po upieczeniu. Ten przepis jest bardzo prosty, a ciasto nie wymaga wyrabiania.
Jedynie odstawiamy je na około 3 godziny w ciepłe miejsce, a potem mieszamy składniki. Tak przyrządzone ciasto drożdżowe będzie doskonałym deserem po obiedzie. Pięknie wyrasta i jest niezwykle pulchne. Pisaliśmy o patencie na uzyskanie wyjątkowo pulchnego ciasta. Radziliśmy też, co zrobić, by ciasto drożdżowe wyszło wilgotne.