Smakosze.pl Przepisy To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Nie trzeba go nawet wyrabiać, zawsze się udaje
YouTube/@ZrobtoSmacznie

To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Nie trzeba go nawet wyrabiać, zawsze się udaje

1 grudnia 2023

Ciasto drożdżowe zachwyca pulchnością i delikatnym smakiem. Jak je zrobić? Ten przepis na ciasto drożdżowe daje wyśmienity efekt. Wyjdzie idealnie nawet bez wyrabiania. Wypróbujcie go w swojej kuchni, bo naprawdę warto.

Mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe kusi wielu łasuchów. Słynie z puszystości, a wręcz pulchności, która nie tylko cieszy oko, ale wyśmienicie smakuje . Taki wypiek zwykle pięknie wyrasta, a potem rozpływa się w ustach. Do tego kruszonka, kubek gorącej kawy i niczego więcej do szczęścia nam nie trzeba.

Ciasto drożdżowe kojarzy się nam też z mozolnym wyrabianiem. Jednak ja tego nie muszę robić. Przedstawiam wam mój ulubiony przepis na to ciasto. Jest prosty, szybki i daje znakomity efekt. Ciasto drożdżowe wychodzi, że palce lizać!

ciasto drożdżowe
YouTube/@ZrobtoSmacznie
Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml oleju
  • 50 g świeżych drożdży

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od przesiania mąki do miski, zrobienia miejsca na jajka i wlanie rozmąconych jajek. Wsypujemy cukier i dodajemy rozgniecione drożdże. Wlewamy olej i ciepłe mleko. Ważne, żeby nie mieszać składników.

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na koło 3 godziny. Po upływie tego czasu masę mieszamy drewnianą łyżką. Następnie ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pora na zrobienie kruszonki z mąki, cukru i masła. Rozcieramy masę w dłoniach, tak, by powstały grudki.

Ciasto drożdżowe prostsze niż myślisz

Kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Dodatkowo z wody i cukru pudru możemy zrobić lukier . Dekorujemy nim ciasto drożdżowe po upieczeniu. Ten przepis jest bardzo prosty, a ciasto nie wymaga wyrabiania.

Jedynie odstawiamy je na około 3 godziny w ciepłe miejsce, a potem mieszamy składniki. Tak przyrządzone ciasto drożdżowe będzie doskonałym deserem po obiedzie. Pięknie wyrasta i jest niezwykle pulchne. Pisaliśmy o patencie na uzyskanie wyjątkowo pulchnego ciasta. Radziliśmy też, co zrobić, by ciasto drożdżowe wyszło wilgotne.

ciasto drożdżowe
YouTube/@ZrobtoSmacznie
Z tym dodatkiem zrobisz najlepsze naleśniki, elastyczne i delikatne. Idealne do krokietów
Ułóż rybę na startych ziemniakach, posmaruj śmietaną i zapiecz. To ulubiony piątkowy obiad w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy