Z tym dodatkiem zrobisz najlepsze naleśniki, elastyczne i delikatne. Idealne do krokietów
Czy są tu smakosze krokietów? Mamy dla was przepis na najlepsze naleśniki do krokietów, który słyną z elastyczności i delikatności. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Naleśniki wyjdą z nim obłędnie.
Delikatne naleśniki do krokietów na grudniowy obiad
Krokiety są daniem, które lubimy przyrządzać na obiad lub na kolację. Dają nam wiele kulinarnych możliwości, bo możemy zrobić je z farszem mięsnym, warzywnym, czy z dodatkiem sera. Jednak zanim powstaną krokiety, ważne jest przygotowanie odpowiednich naleśników.
Naleśniki do krokietów powinny być delikatne, a zarazem elastyczne. Takie, które idealnie da się wypełnić ulubionym farszem. Do naleśników dodajemy ziemniaki, które idealnie pasują do krokietów. Możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Tak przyrządzone danie będzie zachwycać smakiem i zasmakuje nawet największemu niejadkowi.
Ułóż rybę na startych ziemniakach, posmaruj śmietaną i zapiecz. To ulubiony piątkowy obiad w moim domuJak zrobić naleśniki do krokietów?
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- sól
Przygotowanie naleśników do krokietów zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Zostawiamy w nich odrobinę wody, w której się gotowały. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i porządnie ubijamy na jednolitą masę. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekładamy do miski.
Dodajemy jajka, sól i mieszamy. Tak przyrządzone ciasto odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu smażymy na gorącym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Następnie nadziewany ulubionym farszem i możemy jeszcze je zapiec lub zasmażyć.
Naleśniki podstawą dobrych krokietów
Naleśniki ziemniaczane są najlepsze do przyrządzenia krokietów. Ziemniaki nadają im smaku, ale też delikatnej konsystencji. Takie naleśniki są też wyjątkowo elastyczne, co ma znaczenia podczas przyrządzania krokietów. Polecamy ten przepis, bo dzięki niemu zrobicie naleśniki idealne do krokietów.
Naleśniki robione według innej receptury mogą się nie sprawdzić. Będą się łamać i kruszyć, co wyklucza odpowiednie przyrządzenie krokietów. Naleśniki muszą być delikatne i elastyczne. Przepis, który prezentujemy, daje właśnie taki efekt. Z nim krokiety będą smakować jak nigdy dotąd. Pisaliśmy o tym, jak zrobić krokiety z wyjątkowym nadzieniem. Radziliśmy też, jak zrobić danie, które jest jeszcze lepsze od krokietów.