Tak puszyste ciasto zrobisz tylko w jeden sposób. Koniecznie dodaj to oprócz drożdży
Puszyste ciasto drożdżowe posłużyć może do przygotowania wielu przysmaków. Wzbogacając je o jeden nieoczywisty składnik, można uzyskać masę tak plastyczną, że z łatwością uformujemy z niej każdy kształt. Koniecznie przygotujcie takie wypieki na śniadanie. Bliscy zjedzą ze smakiem.
Wyjątkowo puszyste ciasto na śniadaniowe bułeczki
Dobre wyrośnięcie ciasta drożdżowego zależy od kilku czynników. Przede wszystkim trzeba użyć aktywnych drożdży i zalać je niezbyt ciepłym płynem z dodatkiem cukru.
Warto dodać też ocet, który pomoże masie zwiększyć objętość, a jednocześnie poprawi jej elastyczność. Nasze wypieki będzie zatem łatwiej przygotować i będą przyjemniejsze w odbiorze.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej + 2 pełne łyżki
- 400 ml niezbyt ciepłego mleka
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1 duże jajko
- 80 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 10 ml octu spirytusowego
- 1 łyżeczka soli
- 15-20 ml oleju rzepakowego
- żółtko z mlekiem do smarowania
- mak lub sezam do posypania
Kilka prostych produktów w mig przemienimy w delikatne i niesamowicie puszyste ciasto, idealne do przygotowania bułeczek na śniadanie. Ich wykonanie nie jest skomplikowane. Przekonajcie się sami, czytając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.
Z tym dodatkiem kluski śląskie będą lśniące, najlepsze kucharki zawsze tak robią. Wystarczy 1 łyżkaJak zrobić puszyste ciasto drożdżowe? Wykorzystajcie ocet
Mąkę przesiewam do większej miski. W osobnym naczyniu umieszczam mleko rozgrzane do temperatury około 30 stopni Celsjusza i dodaje do niego cukier, sól i jajko. Dokładnie mieszam, a następnie wsypuję drożdże instant. Łączę je z pozostałymi składnikami. Teraz masę przelewam do mąki.
Dodaję jeszcze 2 łyżki produktu, jeśli masa jest zbyt lepka i wyrabiam puszyste ciasto. Po chwili przenoszę ją na stolnicę i mieszam z 30 g masła. Rozciągam na prostokątny placek i polewam go octem. Dalej zagniatam, brzegi ciasta co chwila, zawijając do środka.
Wyrobione ciasto przenoszę do posmarowanej olejem miski. Odrobinę tłuszczu rozprowadzam też po jego wierzchu. Naczynie przykrywam i odstawiam na 30 minut. W tym czasie drożdżowe znacznie zwiększy swoją objętość. Ponownie rozpłaszczam je na stolnicy, a następnie rozprowadzam 40 g miękkiego masła.
Brzegi ciasta zakładam do środka, po czym dzielę masę na 6 części. Każdą z nich formuję w rulon, jednocześnie skręcając go. Zlepiam końce, uzyskując okrągłą bułeczkę. Układam ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam jeszcze na 10 minut.
Po tym czasie wierzch smaruję żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Posypuję też sezamem lub makiem. Puszyste ciasto w piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Jak podawać bułeczki z puszystego ciasta drożdżowego?
Wypiek jest świetną bazą na kanapki, zarówno te wytrawne, jak i ze słodkim dodatkiem. Polecam smarowanie pieczywa domowym masłem orzechowym lub ulubionymi pastami warzywnymi.
Na naszej stronie znajdziecie inne ciekawe przepisy na puszyste ciasta. Polecamy przygotowanie klasycznego biszkoptu, który smakuje doskonale z wieloma dodatkami. Być może też skusi was ciasto drożdżowe w wersji ze śliwką.