Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż rybę na startych ziemniakach, posmaruj śmietaną i zapiecz. To ulubiony piątkowy obiad w moim domu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.12.2023 08:36

Ułóż rybę na startych ziemniakach, posmaruj śmietaną i zapiecz. To ulubiony piątkowy obiad w moim domu

ryba
YouTube/@prostyprzepis

Czy macie już pomysł na piątkowy obiad? Jeśli nie, to polecam danie z rybą w roli głównej. Przydadzą się tu ziemniaki, śmietana i pyszny obiad powstanie, zanim się obejrzycie. Polecam przepis na rybę, która zachwyca smakiem.

Ryba na piątkowy obiad

Zwykle w piątki jadamy potrawy bezmięsne. Często sięgamy po ryby, które są smaczne i zdrowe. U mnie w domu zwykle jedliśmy ryby smażone, ale nawet najlepsze danie w końcu może się znudzić. Dlatego, gdy znalazłam przepis na rybę w trochę innym wydaniu, postanowiłam ją przyrządzić.

Przydały się starte ziemniaki, trochę śmietany, pomidory i pieczarki. Ryba pod “kołderką” z takich składników trafia do piekarnika i niebawem nasz piątkowy obiad będzie gotowy. Takie danie jest szybkie w przygotowaniu i się nie nudzi. Polecam ten przepis na smaczną rybę.

ryba
YouTube/@prostyprzepis
Upiekłam dzisiaj karkówkę po zbójnicku na 2 dni. Ciągle brali dokładki i nie zostało nic na jutro

Jak zrobić rybę zapiekaną z ziemniakami i sosem?

Składniki:

  • 2 filety rybne
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 pomidor
  • 4 pieczarki
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie ryby na piątkowy obiad zaczynamy od starcia ziemniaków na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i kładziemy starte ziemniaki. Doprawiamy sola i pieprzem. Teraz kładziemy filety rybne i smarujemy je śmietaną.

Na rybie kładziemy pokrojone pieczarki i pomidor. Sypiemy starty ser żółty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu nasze danie jest już gotowe do podania.

Pieczona ryba najlepsza pod słońcem

Ryba zapiekana z ziemniakami, pieczarkami i pomidorami pod smakowitą pierzynką jest doskonałym daniem na piątkowy obiad. Smakuje całej rodzinie i każdy chętnie sięga po dokładkę. Ryba jest mięciutka, a sos idealnie do niej pasuje. Zaletą tego dani jest prosty sposób jego przygotowania.

Taką rybą przygotujecie też szybko i każdy sobie poradzi z przygotowaniem tej potrawy. Odkąd mam ten przepis to już nie robię smażonej ryby z patelni. Teraz w moim domu króluje ta potrawa w piątek. Pisaliśmy o tym, jak usmażyć rybę w Wigilię. Polecaliśmy przepis na rybę w znakomitej panierce. 

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Prosty przepis” na platformie YouTube.

ryba
YouTube/@prostyprzepis

Źródło: YouTube/@prostyprzepis