To mój ulubiony przepis na ciasto z wiśniami. Jest tak dobre, że robię od razu dwie blaszki
Henia Foks, autorka jednego z najciekawszych kanałów z tradycyjną polską kuchnią, zaprezentowała swój przepis na ciasto z wiśniami. Nie jest to zwykły placek z owocami, ale złożony, warstwowy deser. Mimo to jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu.
Ciasto z wiśniami
Najprostszy sposób na ciasto z wiśniami to oczywiście zwykły biszkoptowy placek. Henia przygotowuje jednak ciekawe półkruche ciasto oraz masę budyniową, które są świetnymi towarzyszami wiśni.
Oczywiście ciasto to wyjdzie dobrze z rozmrożonych wiśni . Jednak w drugiej połowie lipca, czasie najlepszym do kupowania tych owoców prosto z drzewa, nie musimy godzić się na półśrodki. Warto więc sięgnąć po ten przepis właśnie teraz.
Przepis na szybkie ciasto
Przepis Heni przypomina o ważnym elemencie: zasypaniu owoców skrobią ziemniaczaną przed dodaniem do ciasta. Mąka taka zatrzyma wilgoć soku wypiekającego się z wiśni, dzięki czemu ciasto nie rozpłynie się i nie będzie rozwalać.
Składniki
- 300 g wiśni
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 torebki budyniu waniliowego
- 1 litr mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na ciasto z wiśniami
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy ½ szklanki cukru, olej, śmietanę, proszek do pieczenia, kakao i jajko. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Będzie dość twarde i sprężyste. Dzielimy je na dwie części, mniej więcej ⅓ do ⅔.
Z litra mleka odlewamy szklankę i rozrabiamy w niej zawartość budyniu. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy pozostały cukier, a następnie rozrobiony budyń. Mieszamy, aż zgęstnieje.
Wiśnie zasypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie większą częścią ciasta. Ugniatamy dokładnie, wypełniając narożniki. Na ciasto nakładamy lekko przestudzony budyń.
Na budyń wykładamy wiśnie, a następnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta . Można pokrywać je kruszonymi kawałkami albo rozwałkować ciasto i przykryć nim pozostałe składniki i nakłuć widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut .
Wypróbuj też przepisy na placki z selera i marchewki i tradycyjne polskie pierogi .