Smakosze.pl Przepisy To mój ulubiony przepis na ciasto z wiśniami. Jest tak dobre, że robię od razu dwie blaszki
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

To mój ulubiony przepis na ciasto z wiśniami. Jest tak dobre, że robię od razu dwie blaszki

21 lipca 2024

Henia Foks, autorka jednego z najciekawszych kanałów z tradycyjną polską kuchnią, zaprezentowała swój przepis na ciasto z wiśniami. Nie jest to zwykły placek z owocami, ale złożony, warstwowy deser. Mimo to jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu.

Ciasto z wiśniami

Najprostszy sposób na ciasto z wiśniami to oczywiście zwykły biszkoptowy placek. Henia przygotowuje jednak ciekawe półkruche ciasto oraz masę budyniową, które są świetnymi towarzyszami wiśni.

Oczywiście ciasto to wyjdzie dobrze z rozmrożonych wiśni . Jednak w drugiej połowie lipca, czasie najlepszym do kupowania tych owoców prosto z drzewa, nie musimy godzić się na półśrodki. Warto więc sięgnąć po ten przepis właśnie teraz.

składniki ciasta
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Zawiń mięso mielone w rulon i potnij na kawałki. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Przepis na szybkie ciasto

Przepis Heni przypomina o ważnym elemencie: zasypaniu owoców skrobią ziemniaczaną przed dodaniem do ciasta. Mąka taka zatrzyma wilgoć soku wypiekającego się z wiśni, dzięki czemu ciasto nie rozpłynie się i nie będzie rozwalać.

Składniki

  • 300 g wiśni
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 torebki budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na ciasto z wiśniami

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy ½ szklanki cukru, olej, śmietanę, proszek do pieczenia, kakao i jajko. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Będzie dość twarde i sprężyste. Dzielimy je na dwie części, mniej więcej ⅓ do ⅔.

Z litra mleka odlewamy szklankę i rozrabiamy w niej zawartość budyniu. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy pozostały cukier, a następnie rozrobiony budyń. Mieszamy, aż zgęstnieje.

Wiśnie zasypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie większą częścią ciasta. Ugniatamy dokładnie, wypełniając narożniki. Na ciasto nakładamy lekko przestudzony budyń.

Na budyń wykładamy wiśnie, a następnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta . Można pokrywać je kruszonymi kawałkami albo rozwałkować ciasto i przykryć nim pozostałe składniki i nakłuć widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut .

Wypróbuj też przepisy na placki z selera i marchewki i tradycyjne polskie pierogi .

wiśnie na ciasto
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Najlepszy bigos zrobisz nawet bez kapusty. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem
Kroję pomidory i zalewam pierzynką. To idealna sałatka na lato
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy