Zetrzyj na tarce i dodaj ser. Placki z cukinii i ziemniaków mogą się schować
Lubię placki ziemniaczane i placki z cukinii, ale uwielbiam też eksperymentować w kuchni i szukać nowych smaków. Moim ostatnim odkryciem są placki w zupełnie innej wersji. Poznaj przepis na placki z selera i marchewki. Smakują fantastycznie.
Placki w sam raz na obiad i do pracy
Do przygotowania placków z selera i marchewki wykorzystuję własne warzywa i zioła, które także mam w swoim ogródku. Zamiast nich możesz dodać inne, ulubione przyprawy.
Danie jest gotowe błyskawicznie i jeszcze szybciej znika z talerzy. Placki robię nie tyko na obiad. Często zabieram je na lunch do pracy lub smażę na kolację.
Przygotowanie placków z selera i marchewki jest banalnie proste. Jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy lubią próbować nowości kulinarnych, nie mają pomysłu na obiad lub po prostu na gotowanie nie mają za dużo czasu.
Latem robię zupę z uwielbianego warzywa. Jest idealna na upałPrzepis na chrupiące placki
Placki z marchewki i selera z dodatkiem żółtego sera są świetnym pomysłem na obiad lub lunch do pracy. Smakują fantastycznie zarówno na ciepło, jak i zimno. Placki można jeść bez żadnych dodatków. Warto jednak wymieszać jogurt grecki z koperkiem lub przygotować domowy sos czosnkowy. Placki znikną błyskawicznie.
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- pół selera korzeniowego
- 4 łyżki startego, żółtego sera
- szalotka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Jak przygotować placuszki z selera i marchewki?
Na początku zetrzyj na tarce marchewkę i seler. Oprósz solą, pieprzem i odstaw na chwilę. Zetrzyj na tarce ser, posiekaj drobno szalotkę i świeże zioła. Składniki dodaj do przygotowanych warzyw. Wbij jajka, wsyp 3 łyżki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj łyżką. Masa nie powinna być lejąca. W razie potrzeby dodaj więcej mąki pszennej lub sera.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Masę wykładaj łyżką i smaż z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Placki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Sprawdź również, jak ugotować niezwykle aromatyczny rosół. Kluczowa jest przyprawa. Na obiad polecamy także gołąbki z kaszą i kurkami. Są świetną alternatywą dla tradycyjnego dania.