Wypróbowałam przepis na pierogi z 1920 roku. Już nie wrócę do innych
Ciasto na pierogi według przepisu z 1920 roku? Dlaczego nie! Idealne proporcje zapewniają, że nasze pierogi nie rozgotują się podczas gotowania, będą miękkie w środku i delikatne. Mimo upływu lat wciąż nie wymyślono nic lepszego.
Ciasto na pierogi sprzed 100 lat
Nasze babcie i prababcie były mistrzyniami gotowania. Korzystały często z prostych patentów, które nie tracą na aktualności. Nic dziwnego, że przepisy sprzed niemal wieku do tej pory cieszą się ogromną popularnością i zyskują same pozytywne opinie.
Chociaż przygotowanie ciast na pierogi wydaje się być mało skomplikowane, to dzięki idealnym proporcjom będzie ono niemal książkowe: elastyczne, miękkie, delikatne i nie rozpadające się podczas gotowania. Warto również zwrócić uwagę na dobór odpowiednich składników. Najlepsza będzie mąka typu 450. To ona jest jednym z sekretów idealnego ciasta na pierogi.
Latem robię zupę z uwielbianego warzywa. Jest idealna na upałIdealne ciasto na pierogi - lista składników
Lista składników na ciasto na pierogi (z podanych proporcji wyjdzie ok. 50 pierogów)
- 500 g mąki pszennej (typ 450)
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 280 ml letniej wody
Jak przygotować ciasto na pierogi?
Na początek przesiej mąkę. W drugim naczyniu wymieszaj ze sobą wodę, sól oraz olej. Przelej je do mąki. Dokładnie wymieszaj ciasto za pomocą szpatułki, a później zacznij je wyrabiać palcami.
Dokładnie ugniataj ciasto, a gdy jego brzeg zacznie odchodzić od naczynia, przełóż je na stolnicę. Wyrabiaj ciasto przez ok.15 minut, aż stanie się elastyczne. Podziel je na 2 części (jedną z nich trzymaj pod przykryciem). Dzięki temu utrzyma odpowiedni poziom wilgoci.
Ciasto sprawdzi się zarówno ze słodkim jak i słonym farszem. Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na jagodowe nadzienie oraz prosty patent na mięsny farsz. Smacznego!