Smakosze.pl Przepisy To moja ulubiona zapiekanka, robię ją z makaronu i kilku dodatków. Ten obiad starcza na kilka dni
Jakub Kossakowski / Materiały własne

To moja ulubiona zapiekanka, robię ją z makaronu i kilku dodatków. Ten obiad starcza na kilka dni

22 lutego 2024
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Od zawsze uwielbiałem różnego rodzaju zapiekanki. Ostatnio postawiłem na wersję z makaronem. Wziąłem składniki, które znalazłem w kuchni i zrobiłem zapiekankę, która zachwyciła mnie smakiem. Taki obiad zasmakuje każdemu. Musisz tego spróbować!

Prosta zapiekanka dla każdego smakosza

Zapiekanka jest idealną propozycją obiadową. Można ją zrobić praktycznie ze wszystkiego. Często głównym składnikiem są ziemniaki lub makaron. W tym przypadku zdecydowałem się na drugą opcję. W prosty sposób przygotujesz prawdziwą ucztę dla całej rodziny .

Ten obiad potrafi zachwycić smakiem. Cały sekret tkwi w wyrazistym sosie, który zachwyci niejednego smakosza . Zapiekanka w zupełności starczy na kilka dni. Większość składników masz z pewnością w swojej kuchni. W dalszej części tekstu znajdziesz pełną listę produktów i sposób przygotowania.

zapiekanka makaronowa z sosem czosnkowym.jpg
Jakub Kossakowski / Materiały własne
3 najlepsze herbaty oczyszczające. Idealne na wiosenny detoks

Obłędna zapiekanka makaronowa

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
  • 400 g mięsa mielonego
  • 400 ml śmietany 18%
  • 300 g pieczarek
  • 300 g sera żółtego
  • papryka
  • cebula
  • liście szpinaku
  • czosnek
  • papryka wędzona w proszku
  • bazylia suszona
  • pieprz ziołowy
  • olej

Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i każdy powinien poradzić sobie z tym przepisem. Oczywiście możesz również użyć innych dodatków . Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Od czego zaczniemy?

Prosty przepis na przepyszny obiad

Przygotowania zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie umyj i pokrój pieczarki. Podsmaż je na niewielkiej ilości oleju. Cebulę posiekaj i dodaj do pieczarek. Kiedy się już zeszkli, na patelnię wrzuć mięso mielone. Dopraw je pieprzem ziołowym. Gdy mięso się zetnie, zdejmij wszystko z ognia .

Wyciśnij kilka ząbków czosnku i wymieszaj je ze śmietaną. Dopraw ją także papryką wędzoną i bazylią. Wszystko porządnie zamieszaj. Ten sos idealnie podkręci smak zapiekanki .

Brytfankę wyściel papierem do pieczenia. Posmaruj go niewielką ilością oleju. Na spodzie ułóż makaron . Połóż na nim warstwę mięsa z pieczarkami i cebulą. Zalej wszystko połową sosu. Następnie zetrzyj ser żółty i jego część ułóż na sosie czosnkowym. Przykryj go kolejną warstwą mięsa. Ułóż na nim resztę makaronu. Wszystko zalej resztą sosu. Paprykę pokrój w cienkie słupki. Poukładaj ją na daniu razem z liśćmi szpinaku i zaryp pozostałym serem.

Wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie zapiekanka będzie gotowa. Jeśli chcesz ją przygotować w wersji postnej, zamiast mięsa mielonego użyj wędzonego tofu . Taka wersja również jest godna polecenia. Godny uwagi jest również przepis na niecodzienne placki . Polecamy także pomysł na inny prosty obiad .

Zapiekanka z pysznym sosem.jpg
Jakub Kossakowski / Materiały własne
Rozsmaruj mięso mielone na papierze do pieczenia, wyłóż farsz i zawiń. Każdy prosi mnie o ten przepis
Ostatnio zamiast ziemniaków do obiadu podałam takie kuleczki. Jako pierwsze poznikały z talerzy
Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy