Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozsmaruj mięso mielone na papierze do pieczenia, wyłóż farsz i zawiń. Każdy prosi mnie o ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.02.2024 08:01

Rozsmaruj mięso mielone na papierze do pieczenia, wyłóż farsz i zawiń. Każdy prosi mnie o ten przepis

Roladka mielona
youtube.com/@leckerschnell

Istnieją tysiące sposobów, by przekształcić mielone mięso w doskonały posiłek. Oto jeden z mniej znanych. Tak przygotowane „kotlety” zachwycą każdego miłośnika mięsa.

Mielone inaczej

Pod hasłem „kotlety mielone inaczej” znajdziemy pewnie kilkanaście rodzajów przepisów. Można je piec albo smażyć, przyprawiać dowolnymi przyprawami i mieszać z dowolnymi składnikami. Można zapiekać, gotować, a potem smażyć, albo odwrotnie.

W przypadku tego przepisu pieczenie odbywa się zupełnie inaczej, niż do tego przywykliśmy. Użyjemy w nim papieru do pieczenia, by uformować faszerowane mięsne roladki. Tak przygotowane mięsne cukierki są rewolucją na stole.

Mielone mięso z przyprawami
youtube.com/@leckerschnell
Kruszę herbatniki, wszystko na nich układam i mam najłatwiejszy sernik świata. Żałuję, że wcześniej go nie znałem

Mielone smażone w papierze

Tak przygotowane kotlety można też faszerować bezpiecznie dowolnie wybranym farszem. Warto zwrócić uwagę na wariant z pieczarkami, który zaprezentował niedawno kanał Lecker schnell. To od niego zaczerpnęliśmy zdjęcia do niniejszej publikacji.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 25 g parmezanu lub innego twardego sera
  • Pęczek natki pietruszki
  • 30 g bułki tartej
  • 2 marchewki
  • 4 duże pieczarki
  • 30 g mozzarelli bez zalewy lub miękkiego żółtego sera
  • Sól, pieprz

Przygotowanie mielonych w papilotach

Mielone mięso przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z jajkiem i startym parmezanem. Dodajemy posiekaną natkę, bułkę tartą i wyrabiamy masę.

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy marchew startą na patelni o grubych okach, a następnie pokrojone w drobne paski lub kostkę pieczarki i smażymy.

Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąty ok. 20x12 cm. Mięso wykładamy na kawałki papieru i formujemy z niego płaskie prostokąty, zostawiając z każdej strony po 2-3 cm marginesu. Na każdym z prostokątów wzdłuż układamy pasek farszu i razem z papierem zamykamy w roladkę. Wolne końce papieru zaciskamy w „cukiereczki”.

Tak przygotowane kotlety układamy na suchej brytfance i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Po upływie tego czasu wyjmujemy kotlety, rozwijamy je z papieru i, po ułożeniu bezpośrednio na blasze, posypujemy startym serem. Zapiekamy kolejne 10 minut w piekarniku, aż ser się przyrumieni. Wtedy są gotowe do podania.

Zwróć też uwagę na przepis na sycącą zimową zupę. Dowiedz się także, czy warto usuwać szypułki z pomidorów.

Mięso w papilotach
youtube.com/@leckerschnell