Rozsmaruj mięso mielone na papierze do pieczenia, wyłóż farsz i zawiń. Każdy prosi mnie o ten przepis
Istnieją tysiące sposobów, by przekształcić mielone mięso w doskonały posiłek. Oto jeden z mniej znanych. Tak przygotowane „kotlety” zachwycą każdego miłośnika mięsa.
Mielone inaczej
Pod hasłem „kotlety mielone inaczej” znajdziemy pewnie kilkanaście rodzajów przepisów. Można je piec albo smażyć, przyprawiać dowolnymi przyprawami i mieszać z dowolnymi składnikami. Można zapiekać, gotować, a potem smażyć, albo odwrotnie.
W przypadku tego przepisu pieczenie odbywa się zupełnie inaczej, niż do tego przywykliśmy. Użyjemy w nim papieru do pieczenia, by uformować faszerowane mięsne roladki. Tak przygotowane mięsne cukierki są rewolucją na stole.
Kruszę herbatniki, wszystko na nich układam i mam najłatwiejszy sernik świata. Żałuję, że wcześniej go nie znałemMielone smażone w papierze
Tak przygotowane kotlety można też faszerować bezpiecznie dowolnie wybranym farszem. Warto zwrócić uwagę na wariant z pieczarkami, który zaprezentował niedawno kanał Lecker schnell. To od niego zaczerpnęliśmy zdjęcia do niniejszej publikacji.
Składniki
- 600 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 25 g parmezanu lub innego twardego sera
- Pęczek natki pietruszki
- 30 g bułki tartej
- 2 marchewki
- 4 duże pieczarki
- 30 g mozzarelli bez zalewy lub miękkiego żółtego sera
- Sól, pieprz
Przygotowanie mielonych w papilotach
Mielone mięso przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z jajkiem i startym parmezanem. Dodajemy posiekaną natkę, bułkę tartą i wyrabiamy masę.
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy marchew startą na patelni o grubych okach, a następnie pokrojone w drobne paski lub kostkę pieczarki i smażymy.
Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąty ok. 20x12 cm. Mięso wykładamy na kawałki papieru i formujemy z niego płaskie prostokąty, zostawiając z każdej strony po 2-3 cm marginesu. Na każdym z prostokątów wzdłuż układamy pasek farszu i razem z papierem zamykamy w roladkę. Wolne końce papieru zaciskamy w „cukiereczki”.
Tak przygotowane kotlety układamy na suchej brytfance i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Po upływie tego czasu wyjmujemy kotlety, rozwijamy je z papieru i, po ułożeniu bezpośrednio na blasze, posypujemy startym serem. Zapiekamy kolejne 10 minut w piekarniku, aż ser się przyrumieni. Wtedy są gotowe do podania.
Zwróć też uwagę na przepis na sycącą zimową zupę. Dowiedz się także, czy warto usuwać szypułki z pomidorów.