Smakosze.pl Produkty To najgorsze części z kurczaka. Są siedliskiem bakterii i pasożytów
Fot. Shutter/Michael Dechev

To najgorsze części z kurczaka. Są siedliskiem bakterii i pasożytów

18 września 2024

Kupując niektóre produkty żywnościowe narażamy się na niebezpieczeństwo dla zdrowia. Jest to szczególnie prawdziwe w wypadku kurczaków. Niektórych części najlepiej zwyczajnie unikać.

Niezdrowe części mięsa

Kurczak to najpopularniejsze mięso w Polsce . Trudno się dziwić. Jego najtańsze warianty są naprawdę tanie. Umożliwia to masowa produkcja, która dodatkowo skłania hodowców do zapewniania nie najlepszych warunków hodowli i stosowania licznych ulepszaczy najpierw na zwierzętach, a później na ich produktach.

Najtańsze kurczaki hodowane są w niezwykłym stłoczeniu. Przez to rozwijają się i rozpowszechniają między nimi bakterie, takie jak Salmonella czy Campylobakter , a także pasożyty, w tym te wywołujące toksoplazmozę . Niektóre z chorób, które rozwijają się w ten sposób, są bardzo niebezpieczne, wiele – także uciążliwych. Warto zwrócić uwagę na objawy pokarmowe występujące kilka godzin po zjedzeniu wadliwego produktu.

drób na talerzu

Zalewam pokrojone ziemniaki tą mieszanką i odpalam piekarnik. To obiad na medal

Czy gotowanie eliminuje zagrożenia?

Drobnoustroje są generalnie nieodporne na obróbkę termiczną. Właśnie dlatego zaleca się, by mięso drobiowe było zawsze dobrze ugotowane lub przepieczone. O ile wołowinę chętnie jadamy w postaci krwistej, o tyle różowe mięso kurczaka jest tym, czego należy się wystrzegać. Dobrze przygotowany kurczak ma we wnętrzu mięsa co najmniej 74 stopnie Celsjusza .

Jednak obróbka termiczna nie daje pełnej gwarancji, nie likwiduje bowiem toksyn, które już się w mięsie znajdują . Co więcej, podczas samego przygotowywania jedzenia może nastąpić coś, co kucharze nazywają skażeniem krzyżowym. Polega ono na kontakcie feralnego mięsa z innymi produktami, które podawane są w stanie surowym.

Których części kurczaka unikać

Pierś, uda czy pałki , zwłaszcza pochodzące z hodowli ekologicznej i kupione w sklepie, nie niosą ze sobą raczej zagrożeń. Trzeba jednak uważać na inne fragmenty, tym bardziej, jeśli pozyskujemy je z mniej oficjalnych źródeł. I tak, cenione szyjki zawierają węzły chłonne, a tam gromadzone są właśnie niebezpieczne toksyny. Podobnie jest z podrobami z przewodu pokarmowego ptactwa. Wątróbka czy jelita, mogą gromadzić bardzo wiele szkodliwych substancji.

Uważać należy także na skórę, którą należy co najmniej dokładnie oczyścić . Dodaje ona mięsu smaku, jednak podczas obróbki tuszy namnażają się na niej z łatwością bakterie. Oczywiście duże zakłady produkcyjne mięsa należą do najlepiej kontrolowanych pod względem sanitarnym obiektów w przemyśle. Nie zwalnia nas to jednak z uważności na produkt, który przygotowujemy do jedzenia.

Wypróbuj też przepisy na doskonałą zupę jarzynową i smarowidło ze ścinków mięsa .

szyjki drobiowe

Przygotowanie tej jarzynowej zajmuje mi 15 minut. 1 dodatek zaskakuje i zachwyca
Weź wątróbkę i dodaj do jajek. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy