To najlepszy farsz do jajek. Sekretem smaku są te grzyby
Faszerowane jajka muszą obowiązkowo znaleźć się na moim wielkanocnym stole. Ten przepis najbardziej przypadł do gustu domownikom. Prosty farsz z majonezu, czerwonej papryki i pieczarek okazał się strzałem w 10. Poniżej dzielę się przepisem na ten świąteczny przysmak.
Faszerowane jajka na Wielkanoc
Wielkanoc coraz bliżej. W tym roku obchodzimy ją 20 kwietnia. Już teraz warto zastanowić się, co podamy na świąteczny stół. Nie może zabraknąć na nim sprawdzonych klasyków takich jak: żurek, pieczona biała kiełbasa, czy sałatka jarzynowa. Warto także pomyśleć nad ciekawymi przekąskami.
Dobrym pomysłem na urozmaicenie wielkanocnego menu mogą być faszerowane jajka . Nie tylko świetnie smakują, ale również doskonale wyglądają, co nie jest obojętne podczas rodzinnych uroczystości. Przepis na ten smakołyk znajdziecie w dalszej części artykułu.

Przepis na faszerowane jajka
Przygotowanie faszerowanych jajek nie jest trudne. Do przekąski nie potrzebujemy też skomplikowanych składników. Wszystko znajdziemy bez najmniejszych problemów w osiedlowym sklepie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Lista składników na faszerowane jajka:
- 7 jajek
- 10 sztuk pieczarek
- jedna cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki majonezu
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- pęczek koperku lub szczypiorku

Jak zrobić faszerowane jajka na Wielkanoc?
Ugotuj jajka na twardo i obierz je ze skorupek. Zabierz się za przygotowanie grzybowego farszu. Obierz i oczyść pieczarki, a następnie pokrój je w kostkę. Umyj i osusz paprykę, usuń z niej gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Opłucz cebulę, a później drobno ją posiekaj. To samo zrób z ziołami.
Wlej olej na patelnię, a gdy będzie rozgrzany, wrzuć na nią posiekaną cebulę. Duś ją na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Farsz mieszaj, co kilka minut. Smaż go przez około kwadrans. Przełóż farsz do osobnej miski i pozostaw na kilka minut.
W tym czasie przekrój na pół ugotowane wcześniej jajka. Oddziel żółtka od białek. Włóż żółtka do pieczarkowego farszu. Dodaj do niego 2 łyżki ulubionego majonezu i dokładnie wymieszaj.
Wypełnij połówki jajek farszem i połóż je na talerzu. Udekoruj je posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!
Sprawdź również przepis na pastę jajeczną oraz ćwikłę .
