Smakosze.pl Przepisy To najlepszy przepis na szybkie pierniczki. Co roku są hitem na świątecznym stole
Fot. Anna Zyśk

To najlepszy przepis na szybkie pierniczki. Co roku są hitem na świątecznym stole

17 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na święta Bożego Narodzenia koniecznie upiecz pierniczki według receptury blogerki kulinarnej – Anny Zyśk. Jej szybki przepis na ciasteczka jest nieskomplikowany i warto go wypróbować. Słodkości każdego zachwycą smakiem. Od teraz będziesz robiła je co roku.

Doskonałe pierniczki na święta

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć dwunastu tradycyjnych potraw, ale też ciast , które urozmaicą świąteczne menu . Najmłodsi czekają na pierniczki , które są ich ulubionym przysmakiem. W tym roku zamiast ciasteczek ze swojego tradycyjnego przepisu przygotuj te według sposobu Anny Zyśk . Na pewno nie pożałujesz .

Anna Zyśk jest znaną z mediów społecznościowych autorką przepisów. Na swoim kanale jedz.pysznie pokazała szybki przepis na wspomniane pierniczki. Z nim zrobisz je w łatwy sposób, a w dodatku zachwycisz przysmakiem całą rodzinę . O tym, z czego je zrobić, dowiesz się w dalszej części artykułu.

Tak elegancki obiad podam na Boże Narodzenie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Z czego przygotować pierniczki?

Pierniczki według Anny Zyśk składają się tylko z kilku składników. Przepis jest na tyle prosty, ze każdy poradzi sobie z nim bez problemu. W dodatku większość potrzebnych produktów możesz mieć w swojej kuchni. Kiedy wszystko jest gotowe, czas na najlepszą część, czyli robienie pierniczków.

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
  • 150 g miodu
  • 30 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 15 g kakao

Szybki przepis na pierniczki

Krok 1 . Do garnka włóż miód oraz masło. Następnie wsyp cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę do piekarnika oraz kakao.

miód.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Składniki podgrzewaj na małym ogniu, do momentu aż się rozpuszczą i połączą w jednolita masę. Przelej je do miski.

masę na pierniki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Wbij jajko i wsyp mąkę. Wymieszaj, a następnie zagnieć składniki, tworząc ciasto na pierniczki.

mąka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą wybranej foremki wytnij ciasteczka.

ciasto.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5 . Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piecz w 180 stopni piekarniku w trybie góra-dół przez około 5-7 minut. Kiedy ciastka ostygną, udekoruj je i podawaj na święta.

pierniczki.jpg
Fot. Anna Zyśk
Od jutra rana w Dino ustawią się kolejki. Idealny produkt na święta dostępny półdarmo
Gessler zdradza, co ją zawiodło w finale Masterchefa. Tych słów przed premierą odcinka nikt się nie spodziewał
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy