To najlepszy przepis na szybkie pierniczki. Co roku są hitem na świątecznym stole
Na święta Bożego Narodzenia koniecznie upiecz pierniczki według receptury blogerki kulinarnej – Anny Zyśk. Jej szybki przepis na ciasteczka jest nieskomplikowany i warto go wypróbować. Słodkości każdego zachwycą smakiem. Od teraz będziesz robiła je co roku.
Doskonałe pierniczki na święta
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć dwunastu tradycyjnych potraw, ale też ciast , które urozmaicą świąteczne menu . Najmłodsi czekają na pierniczki , które są ich ulubionym przysmakiem. W tym roku zamiast ciasteczek ze swojego tradycyjnego przepisu przygotuj te według sposobu Anny Zyśk . Na pewno nie pożałujesz .
Anna Zyśk jest znaną z mediów społecznościowych autorką przepisów. Na swoim kanale jedz.pysznie pokazała szybki przepis na wspomniane pierniczki. Z nim zrobisz je w łatwy sposób, a w dodatku zachwycisz przysmakiem całą rodzinę . O tym, z czego je zrobić, dowiesz się w dalszej części artykułu.
Z czego przygotować pierniczki?
Pierniczki według Anny Zyśk składają się tylko z kilku składników. Przepis jest na tyle prosty, ze każdy poradzi sobie z nim bez problemu. W dodatku większość potrzebnych produktów możesz mieć w swojej kuchni. Kiedy wszystko jest gotowe, czas na najlepszą część, czyli robienie pierniczków.
Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 150 g miodu
- 30 g cukru pudru
- 60 g masła
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka sody
- 20 g przyprawy do piernika
- 15 g kakao
Szybki przepis na pierniczki
Krok 1 . Do garnka włóż miód oraz masło. Następnie wsyp cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę do piekarnika oraz kakao.
Krok 2 . Składniki podgrzewaj na małym ogniu, do momentu aż się rozpuszczą i połączą w jednolita masę. Przelej je do miski.
Krok 3 . Wbij jajko i wsyp mąkę. Wymieszaj, a następnie zagnieć składniki, tworząc ciasto na pierniczki.
Krok 4 . Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą wybranej foremki wytnij ciasteczka.
Krok 5 . Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piecz w 180 stopni piekarniku w trybie góra-dół przez około 5-7 minut. Kiedy ciastka ostygną, udekoruj je i podawaj na święta.