Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak elegancki obiad podam na Boże Narodzenie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.11.2024 17:44

Tak elegancki obiad podam na Boże Narodzenie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

pieczony indyk
Fot. YouTube/Smakuj z Maszą

Nie tylko pierogi z kapustą i uszka. Na obiad na Boże Narodzenie koniecznie przygotuj danie z tego przepisu. Jego smak zachwyci całą rodzinę i będziesz robiła go co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić to pyszne danie, idealne nie tylko na święta, ale także na inne uroczyste okazje.

Doskonały obiad na Boże Narodzenie

Zastanawiasz się, co podać na świąteczny obiad? Na taką okazję przyda się coś naprawdę efektownego. Idealnym obiadem na Boże Narodzenie będzie pieczony indyk. Nie martw się, przepis, mimo, że robi piorunujące wrażenie, jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Mięso przygotowane według poniższego przepisu wychodzi idealne. Indyk jest soczysty, aromatyczny i każdy, kto go spróbuje, jest tak bardzo zachwycony smakiem, że prosi o kolejną dokładkę. Przepis jest nieskomplikowany, więc zamiast stać przy garach, będziesz mieć czas na spędzenie go z najbliższymi. O tym, jak zrobić ten obiad na Boże Narodzenie, dowiesz się z dalszej części artykułu. 

marynowanie.jpg
Fot. YouTube/Smakuj z Maszą
Od jutra rana w Dino ustawią się kolejki. Idealny produkt na święta dostępny półdarmo

Z czego składa się obiad na Boże Narodzenie?

Najważniejszym składnikiem obiadu jest oczywiście mięso. Kupując indyka, zwróć uwagę, aby było świeże i pochodziło ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Oprócz niego niezbędne są także dodatki, które nadadzą mięsu wyrazisty smak i soczystość. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 2 duże filety z indyka (1,3 kg)
  • 600 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki sosu sojowego (ew. maggi)
  • 1-2 łyżki sosu chili
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól

Przepis na pieczonego indyka

Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj i przełóż do miski. Wlej oliwę, sok z cytryny i wsyp tymianek, pieprz, sól, drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj liście laurowe, sos sojowy sos chili . Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą marynatę. 

Mięso z indyka umyj, wytrzyj do sucha. Wetrzyj w nie przygotowaną marynatę. Zawiń je w folię i pozostaw do zamarynowania. 

Następnie zawiń mięso w plastry boczku. W razie potrzeby zwiąż całość sznurkiem do wędlin i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Na koniec krój mięso na kawałki i podawaj na obiad z surówką z pora i marchewki.

Sprawdź także, co przeszkadzało Magdzie Gessler w finale Masterchef'a oraz dowiedz się, w czym panierować schabowe

indyk w boczku.jpg
Fot. YouTube/Smakuj z Maszą