Smakosze.pl Przepisy To najlepszy sos tatarski, jaki w życiu jadłem. Nie ma w nim ani łyżeczki majonezu
fot. Canva

To najlepszy sos tatarski, jaki w życiu jadłem. Nie ma w nim ani łyżeczki majonezu

24 marca 2024

Sos tatarski, niezastąpiony towarzysz jajek, powinien wreszcie iść na dietę. Święta to w końcu i tak okazja raczej do wchłonięcia nadmiaru niż niedomiaru kalorii. Dlatego w tym roku na stołach niech zagości sos tatarski bez majonezu.

Sos tatarski

Choć z Tatarami nie ma wiele wspólnego, sos tatarski został tak ochrzczony w XIX-wiecznej Francji, kiedy serwowano go przeważnie ze stekiem po tatarsku . Wkrótce stał się kultowym elementem francuskiej kuchni i towarem eksportowym tego słynącego kuchnią kraju.

Jednak kuchnia ta nie należała do najlżejszych i żeby sos tatarski pasował do dzisiejszych czasów, można ująć mu nieco kalorii tu i tam. Najłatwiej zrobić to, zamieniając majonez na jego lżejszy odpowiednik .

kremowy sos tatarski
fot. Canva
Dzięki takiej łopatce wieprzowej mam obiad dla całej rodziny za mniej niż 20 zł. Wszyscy błagają o dokładki

Sos tatarski bez majonezu

Zamianę majonezu na jogurt grecki warto polecić w bardzo wielu przepisach na sałatki, sosy czy choćby zapiekanki. Warto zwrócić też uwagę na popularny od niedawna skyr , który jest jednym z najbardziej niskokalorycznych produktów z tej kategorii.

Składniki

  • 6 łyżek skyru naturalnego (dla zachowania smaku majonezu można zostawić dwie łyżki, odejmując skyru)
  • 5 korniszonów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • ½ małego pęczka koperku
  • Sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny do przyprawienia

Przygotowujemy doskonały sos tatarski

Kapary drobno siekamy. Zieleninę siekamy dopiero po oddzieleniu listków od łodyg . Żeby sos zachował zwartość, najlepiej posiekać tylko zwarte części korniszonów.

Kroimy je więc wzdłuż na ćwiartki i nożem skrawamy gniazda nasienne. Pozostałą część siekamy drobniutko. Wszystkie składniki mieszamy ze skyrem i ewentualną odrobiną majonezu.

Składniki mieszamy w słoiku, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Z cytryną należy uważać, bo korniszony dostarczą dużo kwasowości. W słoiku w lodówce można sos przechowywać nawet przez dwa tygodnie , a w święta wykładać na miseczki w miarę potrzeby.

Wypróbuj też przepisy na sernik krakowski i postną zapiekankę na Wielki Piątek .

sos tatarski z cytryną
fot. Canva
Niezawodny sposób na klarowny rosół, chrupiącego kurczaka i inne kuchenne triki. Popularna instagramerka dzieli się przepisami
Makaron, ser i pieczarki. Okrasa ma własną wersję amerykańskiej zapiekanki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy