To najlepszy sos tatarski, jaki w życiu jadłem. Nie ma w nim ani łyżeczki majonezu
Sos tatarski, niezastąpiony towarzysz jajek, powinien wreszcie iść na dietę. Święta to w końcu i tak okazja raczej do wchłonięcia nadmiaru niż niedomiaru kalorii. Dlatego w tym roku na stołach niech zagości sos tatarski bez majonezu.
Sos tatarski
Choć z Tatarami nie ma wiele wspólnego, sos tatarski został tak ochrzczony w XIX-wiecznej Francji, kiedy serwowano go przeważnie ze stekiem po tatarsku . Wkrótce stał się kultowym elementem francuskiej kuchni i towarem eksportowym tego słynącego kuchnią kraju.
Jednak kuchnia ta nie należała do najlżejszych i żeby sos tatarski pasował do dzisiejszych czasów, można ująć mu nieco kalorii tu i tam. Najłatwiej zrobić to, zamieniając majonez na jego lżejszy odpowiednik .
Sos tatarski bez majonezu
Zamianę majonezu na jogurt grecki warto polecić w bardzo wielu przepisach na sałatki, sosy czy choćby zapiekanki. Warto zwrócić też uwagę na popularny od niedawna skyr , który jest jednym z najbardziej niskokalorycznych produktów z tej kategorii.
Składniki
- 6 łyżek skyru naturalnego (dla zachowania smaku majonezu można zostawić dwie łyżki, odejmując skyru)
- 5 korniszonów
- 1 łyżka kaparów
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- ½ małego pęczka koperku
- Sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny do przyprawienia
Przygotowujemy doskonały sos tatarski
Kapary drobno siekamy. Zieleninę siekamy dopiero po oddzieleniu listków od łodyg . Żeby sos zachował zwartość, najlepiej posiekać tylko zwarte części korniszonów.
Kroimy je więc wzdłuż na ćwiartki i nożem skrawamy gniazda nasienne. Pozostałą część siekamy drobniutko. Wszystkie składniki mieszamy ze skyrem i ewentualną odrobiną majonezu.
Składniki mieszamy w słoiku, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Z cytryną należy uważać, bo korniszony dostarczą dużo kwasowości. W słoiku w lodówce można sos przechowywać nawet przez dwa tygodnie , a w święta wykładać na miseczki w miarę potrzeby.
Wypróbuj też przepisy na sernik krakowski i postną zapiekankę na Wielki Piątek .