Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makaron, ser i pieczarki. Okrasa ma własną wersję amerykańskiej zapiekanki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 23.03.2024 19:01

Makaron, ser i pieczarki. Okrasa ma własną wersję amerykańskiej zapiekanki

Mac&cheese i Karol Okrasa
Fot. Canva/Joshua Resnick; karolokrasa.pl

Karol Okrasa przedstawił swój sposób na klasyczną amerykańską zapiekankę - mac&cheese. Z jego przepisu wychodzi naprawdę pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza. Wystarczy, że masz trzy składniki, a stworzysz fantastyczne danie na obiad. 

Przepis Okrasy na amerykańską zapiekankę

Karol Okrasa to znany szef kuchni i prowadzący wielu programów kulinarnych. Od dłuższego czasu związany jest z kanałem Kuchnia Lidla, gdzie prezentuje wiele autorskich przepisów i pomysłów na dania oraz desery. Oczywiście do gotowania wykorzystuje produkty, które można zakupić w sieci sklepów Lidl. A to gwarantuje, że każdy będzie mógł zrobić te dania w swoim domu.

Tym razem Okrasa pokazał swój autorski sposób na słynną amerykańską zapiekankę mac&cheese. Z jego przepisem zrobisz ją nie tylko szybko, ale też bardzo łatwo. O czym przekonasz się za chwilę. 

kolanka.jpg
Fot. Canva/Gam1983
Za granicą płaci się za nie krocie, a Polacy wciąż je depczą. Zaraz zacznie się na nie sezon Jeśli czytać z dziećmi o gotowaniu to koniecznie tę książkę. Jedzą potem jak najęte

Tylko kilka składników

Głównym składnikiem tej zapiekanki jest oczywiście ser i makaron. Będziesz potrzebowała także kilku innych składników. Nie ma ich wiele, a wszystkie znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i dopiero wtedy zaczniemy przygotowywać zapiekankę z przepisu Okrasy.

Składniki:

  • 300 g sera cheddar
  • 300 g makaronu typu kolanka
  • 250 g pieczarek
  • 500 ml mleka
  • 40 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili 
  • 10 g curry
  • pieprz
  • sól

Przepis na mac&cheese

Rozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obierz, a następnie drobno posiekaj w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż na nim pieczątki. Następnie ściągnij je z patelni i rozpuść na niej masło. Wsyp mąkę i dodaj posiekany ząbek czosnku oraz papryczkę chili. 

Partiami dodawaj mleko, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw go pieprzem i solą. Wsyp pieczarki i gotuj, mieszając przez 3 minuty. Teraz dosyp odrobinę curry i wymieszaj. 

Cheddar zetrzyj na dużych oczkach tarki. Połowę startego sera dodaj do sosu i wymieszaj. Do sosu dodaj makaron. Wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. 

Całość przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego, rozprowadź równomiernie, a wierzch posyp pozostałym serem. Zapiekaj w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku do momentu zarumienienia się sera. Twoja nowa zapiekanka jest gotowa. Sprawdź przepis na klarowny rosół oraz dowiedz się, jak zrobić sernik krakowski

macicheese.jpg
Fot. YouTube/KuchniaLidla.pl