Smakosze.pl Dieta To nie pieczywo, tylko ciasto. Dietetyk przejrzał skład bułek i nie mógł wprost uwierzyć
canva/clubfoto; Screen z filmu na kanale YouTube Michał Wrzosek

To nie pieczywo, tylko ciasto. Dietetyk przejrzał skład bułek i nie mógł wprost uwierzyć

19 czerwca 2023

Dietetyk pokazał pieczywo, które za granicą postrzegane jest jako ciasto. Bułki popularnej sieci lokali serwującej kanapki są różnie traktowane w wybranych krajach ze względu na zawartość cukru. Warto mieć świadomość, że nie są aż tak zdrowe, jak się uważa.

Te bułki nie są pieczywem

Wydawać by się mogło, że każdy wyrób piekarniczy stosowany do wyrobu kanapek powinniśmy móc nazywać bułką. Jednak kwestię tę reguluje prawo i stosowane w sieci barów Subway produkty mają odmienną klasyfikację w Polsce i Irlandii.

Ciekawostką na temat pieczywa podzielił się dietetyk Michał Wrzosek, który sprawdził skład stosowanych w Subway wypieków. Okazało się, że zawiera on tyle cukru, że jego ilość stanowi aż 10% użytej do wyrobu mąki i według irlandzkich przepisów jest to ciasto.

W tym roku Wigilia będzie inna niż zwykle. Szykujcie się na poważną zmianę

Dietetyk zwraca uwagę na zawartość cukru w pieczywie

Regulacje irlandzkie są dość restrykcyjne względem nazywania wypieków pieczywem. Cukru w takich produktach może być zaledwie do 2% w przeliczeniu na mąkę. Polskie prawo jest znacznie łaskawsze i wyrób z popularnego baru nazywany jest pieczywem wyborowym.

Nazwa, choć całkiem zachęcająca, stosowana jest do opisania wyrobów, które zawierają cukier w ilości stanowiącej od 3 do aż 15% masy mąki. Choć zatem bułką bazę kanapkową z Subway możemy nazwać, widać wyraźnie, że nie jest to zdrowa opcja.

Jak przygotować smaczne pieczywo?

Najlepiej, gdy wypieki przeznaczone do posiłków wytrawnych zawierają znikome ilości cukru. Dobrze jest więc wczytać się etykiety wyrobów gotowych lub wypiekać samodzielnie. Jeśli mamy piekarnik, przygotowanie chleba wcale nie będzie wyzwaniem.

Na naszej stronie znajdziecie przepis na prosty i smaczny chleb z garnka z minimalną ilością cukru. Być może skusi was także receptura na bezglutenowe pieczywo z siemienia lnianego . Dietetyk, by może go nie polecił, ale będzie ciekawym urozmaiceniem jadłospisu.

Pieczywo pod lupą dietetyka.png
canva/stock_colors

Źródło: YT/Michal_Wrzosek

Nigdy nie traktuj tak gorącej patelni. Zniszczysz ją raz na zawsze
Biedronka pilnie wycofuje partię tego produktu. Sanepid ostrzega przed skutkami spożycia
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy