To proste ciasto z galaretką jest hitem w moim domu. Dzieciaki je uwielbiają
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka ciasta, to powinieneś wypróbować ten przepis. Dzięki niemu zrobisz proste i pyszne ciasto z galaretką. Najmłodsi smakosze też je uwielbiają i zawsze chcą dokładkę tego znakomitego deseru.
Ciasto z galaretką doskonałe na deser
Czy lubisz mieć w domu coś pysznego i słodkiego? Ja zawsze mam coś takiego w zanadrzu. Kawałek ciasta przyda się na deser po obiedzie lub na podwieczorek. Dlatego często piekę proste ciasto z galaretką.
Zawsze się udaje, wygląda okazale, a smakuje po prostu obłędnie. Dzieciaki za nim przepadają, ale dorośli też nie odmówią sobie tego pysznego deseru . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sikorka Gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić proste ciasto z galaretką?
Składniki:
- 8 białek
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zielonych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie delicji
- 1 puszka brzoskwiń
Składniki na krem:
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 żółtka, które zostały z ciasta
- 3 łyżki mąki pszennej
Składniki na wierzch ciasta:
- 3 galaretki pomarańczowe
- 900 ml wrzątku
Przygotowanie ciasta zacznij od dodania białek do miski, wsypania soli i cukru oraz ubijania na sztywną pianę. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodaj zmielone orzechy włosie. Składniki delikatnie wymieszaj. Następnie do masy dosyp wiórki kokosowe i posiekane orzechy. Masę dokładnie wymieszaj i przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudź. W tym czasie zrób krem budyniowy, więc do miski wsyp cukier, wlej mleko i dodaj budynie . Dodaj też żółtka, które zostały z ciasta i mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę wlej do zagotowanego mleka i mieszaj energicznie. Następnie zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
Ciasto, że palce lizać!
Zrób galaretkę, która trafi na wierzch ciasta. Do miski wlej 900 ml wrzątku i wsyp 3 galaretki. Mieszaj energicznie, aż galaretka się rozpuści . Zostaw do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrój na 2 części. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę i dodawaj partiami zimny budyń.
Na połowę ciasta wyłóż część kremu, ułóż na nim delicje, połóż warstwę kremu i przykryj połową ciasta, która została. Ułóż pokrojone brzoskwinie i zalej galaretką pomarańczową. Wstaw do lodówki na całą noc. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pączki z ziemniakami. Podawaliśmy też przepis na mini pizze.
Źródło: YouTube/@sikorkagotuje754
Zdjęcia: screen YouTube/@sikorkagotuje754