Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję pomidory i dodaję charakterne warzywo. Po chwili mam surówkę lepszą, niż w niejednej restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.01.2024 19:09

Kroję pomidory i dodaję charakterne warzywo. Po chwili mam surówkę lepszą, niż w niejednej restauracji

krojenie pomidorów na surówkę
Shutterstock / Arthur_Shevtsov

Czy lubisz surówki o wyrazistym smaku? Ja za takimi przepadam, dlatego każdemu smakoszowi polecam prostą surówkę z pewnym charakternym składnikiem. Urozmaici ona smak każdego obiadu. 

Surówka o wyrazistym smaku najsmaczniejsza do obiadu

 Pamiętacie o jedzeniu surówek? Ja często po nie sięgam. Jadam je na drugie śniadanie. Z pyszną surówką nawet zwykła kanapka smakuje o wiele lepiej. Surówki oddaję też zawsze do dań obiadowych. Są pełne smaku i zapewniają nam niezłą porcję witamin. 

Ostatnio przyrządzam prostą surówką, ale za to wyjątkowo smaczną. Robię ją z pomidorów, papryki konserwowej, która gwarantuje wyrazisty smak. Do tego cebula, przyprawy i w kilka chwil smaczny i zdrowy dodatek do obiadu mam gotowy. 

papryka konserwowa.jpg
Canva / pixelshot
Przepis na to ciasto bez pieczenia pokazała mi koleżanka. Wciąż nie mogę uwierzyć, że jest aż tak proste

Jak zrobić surówkę z pomidorów i papryki konserwowej?

Składniki:

  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 2 mniejsze pomidory
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • majeranek
  • lubczyk

Przygotowanie surówki zacznij od pokrojenia papryki konserwowej i pomidorów w kostkę. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do pokrojonych warzyw. Dosypujemy sól, pieprz, majeranek i lubczyk.

Dolewamy oliwę i mieszamy wszystkie składniki. Przed podaniem surówkę wstawiamy na 30 minut do lodówki. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.

Jedz tę surówkę na zdrowie

Surówka z pomidorów i papryki konserwowej jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją raz-dwa i będzie jak znalazł do wielu dań obiadowych. Ta smaczna surówka będzie smakować z mięsem, rybami, czy daniami bezmięsnymi.

Jedzona z przekąskami i kanapkami doda im smaku, a nam dostarczy witamin. Często robię tę sałatkę, bo jest znakomita i wyrazista w smaku. Warto przyrządzić ją do posiłku. Pisaliśmy o tym, jak szybko przyrządzić sos czosnkowy. Podawaliśmy też przepis na placki ziemniaczane z twarogiem. 

surówka
Canva/Nahhan

Źródło: cookpad.com