Smakosze.pl Przepisy To wiosenne danie było kiedyś w każdej wsi. Dzisiaj powraca po latach nieobecności
Fot. Canva/Mykola Lunov

To wiosenne danie było kiedyś w każdej wsi. Dzisiaj powraca po latach nieobecności

22 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na niezwykłe wiosenne danie i zaskocz nim swoją rodzinę. Kiedyś było bardzo popularne, a obecnie powraca w starym, dobrym stylu. Zrób je w swoim domu, a smak na pewno cię zachwyci. Z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz je błyskawicznie.

Zapomniane wiejskie danie z przeszłości

Potrawa z tego przepisu nazywa się chałajda i była kiedyś bardzo popularna jako wiosenne danie na wsiach. Mimo, że jest dziś nieco zapomniana, wciąż można spotkać ją w niektórych zakątkach województwa lubelskiego.

Trudno dokładnie określić, czym jest chałajda. Z jednej strony – swoją konsystencją przypomina zupę, z drugiej – bardzo płynną sałatkę. Te określenia nie mają jednak znaczenia przy oryginalnym i pysznym smaku dania. A jego aromat zachęci każdego smakosza do spróbowania. Zrób i sprawdź sama, jakie jest pyszne.

lebioda.jpg
Fot. Canva/arousa
W Lidlu kilo szynki za mniej niż 10 zł. Trzy dni kompletnego szaleństwa

Nietypowe składniki

Składniki do stworzenia tego dania, tak jak sama jego nazwa, są bardzo nietypowe. Jednym z nich jest choćby młoda lebioda. Rośńie dziko. Ale jeżeli nie uda ci się, jej zdobyć, możesz zastąpić ją… sałatą. Wszystkie potrzebne składniki umieściłem na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i przygotuj wszystkie produkty. Tylko żadnego nie pomiń.

Składniki:

  • liście lebiody (5-6 garści)
  • liście szczawiu (5-6 garści)
  • liście młodych pokrzyw (5-6 garści)
  • 2 pęczki szczypioru
  • 2 pęczki koperku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 0,5 l mleka
  • 200 g śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Przepis na chałajdę

Liście lebiody, szczawiu oraz pokrzyw dokładnie umyj. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Szczypior umyj, drobno posiekaj i ugotuj w mleku.

Ugotowane w wodzie liście odcedź, a następnie przełóż je do mleka ze szczypiorkiem. Całość przestudź i zblenduj z mlekiem. Natkę pietruszki oraz koperku posiekaj i wrzuć do zblendowanych składników. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Przypraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj i… gotowe. Sprawdź, jak zrobić domowy twaróg oraz poznaj niezwykły przepis na gołąbki .

krojenie szczy.jpg
Fot. Canva/Leeser
Najpyszniejsze młode pory robię według przepisu Jamiego Olivera
W życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Sekretem ich smaku jest ten składnik
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy