To wiosenne danie było kiedyś w każdej wsi. Dzisiaj powraca po latach nieobecności
Poznaj przepis na niezwykłe wiosenne danie i zaskocz nim swoją rodzinę. Kiedyś było bardzo popularne, a obecnie powraca w starym, dobrym stylu. Zrób je w swoim domu, a smak na pewno cię zachwyci. Z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz je błyskawicznie.
Zapomniane wiejskie danie z przeszłości
Potrawa z tego przepisu nazywa się chałajda i była kiedyś bardzo popularna jako wiosenne danie na wsiach. Mimo, że jest dziś nieco zapomniana, wciąż można spotkać ją w niektórych zakątkach województwa lubelskiego.
Trudno dokładnie określić, czym jest chałajda. Z jednej strony – swoją konsystencją przypomina zupę, z drugiej – bardzo płynną sałatkę. Te określenia nie mają jednak znaczenia przy oryginalnym i pysznym smaku dania. A jego aromat zachęci każdego smakosza do spróbowania. Zrób i sprawdź sama, jakie jest pyszne.
Nietypowe składniki
Składniki do stworzenia tego dania, tak jak sama jego nazwa, są bardzo nietypowe. Jednym z nich jest choćby młoda lebioda. Rośńie dziko. Ale jeżeli nie uda ci się, jej zdobyć, możesz zastąpić ją… sałatą. Wszystkie potrzebne składniki umieściłem na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i przygotuj wszystkie produkty. Tylko żadnego nie pomiń.
Składniki:
- liście lebiody (5-6 garści)
- liście szczawiu (5-6 garści)
- liście młodych pokrzyw (5-6 garści)
- 2 pęczki szczypioru
- 2 pęczki koperku
- 2 pęczki natki pietruszki
- 0,5 l mleka
- 200 g śmietany 18%
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Przepis na chałajdę
Liście lebiody, szczawiu oraz pokrzyw dokładnie umyj. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Szczypior umyj, drobno posiekaj i ugotuj w mleku.
Ugotowane w wodzie liście odcedź, a następnie przełóż je do mleka ze szczypiorkiem. Całość przestudź i zblenduj z mlekiem. Natkę pietruszki oraz koperku posiekaj i wrzuć do zblendowanych składników. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Przypraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj i… gotowe. Sprawdź, jak zrobić domowy twaróg oraz poznaj niezwykły przepis na gołąbki .