Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk zrobił gołąbki z młodej kapusty inaczej niż wszyscy. Co za obłędny patent
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.04.2024 13:20

Strzelczyk zrobił gołąbki z młodej kapusty inaczej niż wszyscy. Co za obłędny patent

gołąbki z młodej kapusty w panierce
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Wypróbuj doskonały patent Tomasza Strzelczyka na gołąbki z młodej kapusty, a nie zawiedziesz się. Smakują doskonale, a twoja rodzina będzie zachwycona. Zrób je na obiad i przekonaj się sama, jaki to obłędny patent. 

Strzelczyk pokazał swój patent

Tomasz Strzelczyk to finalista polskiej edycji MasterChefa. Obecnie jest znanym kucharzem, który swoim przepisami i patentami dzieli się w książkach kucharskich oraz na kanale na YouTubie.

Jakiś czas temu ten znany i ceniony kucharz pokazał własną metodę na gołąbki z młodej kapusty. Jego przepis jest naprawdę niezwykły, a w dodatku inny niż te tradycyjne. Poznaj patent i zaskocz rodzinę podczas najbliższego obiadu. Uważaj, bo te gołąbki będą wszystkim smakowały i na pewno poproszą o dokładkę. 

farsz.jpg
Fot. Canva/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Najpyszniejsze młode pory robię według przepisu Jamiego Olivera

Co będzie ci potrzebne?

Podstawowym składnikiem każdych gołąbków jest kapusta i nie inaczej jest i w tym przypadku. Zadbaj o to, aby była młoda i świeża. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowanie tego niezwykłego dania.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 250 g mieszanki kasz
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • świeży tymianek
  • pieprz 
  • sól

Przepis na gołąbki z młodej kapusty

Mieszankę kasz ugotuj według instytucji na opakowaniu. Cebule obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Oczyszczone pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki. 

Na patelni zeszklij cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj starte pieczarki i podsmaż je z resztą składników. Całość przypraw drobno posiekanym tymiankiem, pieprzem oraz solą. Z młodej kapusty wytnij środek, a całą główkę sparz we wrzątku przez 20 minut

Podsmażone warzywa przełóż do miski. Wsyp kaszę i wymieszaj składniki. Liście kapusty wyciągnij z garnka. Fragmenty, w które nie nadadzą się do zawijania, odetnij, drobno posiekaj i wsyp do miski z kaszą. Wymieszaj wszystko i farsz gotowy.

Farsz nakładaj na liście i zawijaj jak tradycyjne gołąbki. Jajka wbij do głębokiego talerza i roztrzep je. Każdy z gołąbków obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i usmaż gołąbki. Po usmażeniu mają być zarumienione na brązowy kolor. Gotowe gołąbki podawaj na obiad. Sprawdź, jak zrobić domowy twaróg  oraz dowiedz się, jaką promocję przygotował Lidl

zawiajanie gołąbków.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA