Smakosze.pl Przepisy Tradycyjna modra kapusta - przepis krok po kroku
canva/hipokrat

Tradycyjna modra kapusta - przepis krok po kroku

26 listopada 2021

Kapusta modra jest popularnym dodatkiem obiadowym na Śląsku. Idealnie pasuje nie tylko do charakterystycznej dla tego regionu rolady, ale też do gęsi, schabowego czy kaczki pieczonej. Jeśli dodamy do niej odrobinę podsmażonego boczku, będzie przyjemnie chrupiąca i soczysta. Wypróbujcie nasz pyszny patent.

Zdradzaliśmy wam już wcześniej kilka przepisów na pyszne dodatki do schabowego z czerwonej kapusty m.in. pysznego colesława i surówkę z dodatkiem rodzynek . Tym razem przybliżymy wam jak zrobić z niej popularną na Śląsku kapustę modrą . Do dania dodamy boczku, by było jeszcze smaczniejsze. Dajcie się skusić

Przepis na tradycyjną modrą kapustę z boczkiem

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty

  • 100 g boczku, najlepiej wędzonego

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

  • 2-3 liście laurowe

  • 2-3 kulki ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę obieramy z liści zewnętrznych , myjemy i szatkujemy. Zalewamy trzema szklankami osolonej wody. Gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, aż będzie al dente.

Kapustę odcedzamy , przenosimy z powrotem do garnka i dodajemy łyżeczkę octu. Cebulę obieramy i kroimy piórka, a następnie łączymy z kapustą. Na patelni z nieprzywierająca powłoką smażymy boczek , wcześniej krojąc go w drobną kostkę.

Podsmażone mięsne kąski wrzucamy do garnka z kapustą i cebulą , przenosząc również tłuszcz, który się z nich wytopił. Doprawiamy solą i pieprzem oraz octem , jeśli uznamy, że potrzeba.

Danie starannie mieszamy i podgrzewamy krótko , nie doprowadzając dania do wrzenia. Podajemy na ciepło do obiadu, na przykład w towarzystwie klusek śląskich i zrazów . Smacznego.

Kapusta czerwona poszatkowana
Z czerwonej kapusty przygotujecie tradycyjny przysmak kuchni śląskiej — kapustę modrą

Źródło zdjęcia: canva/MalyDesigner

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy