Smakosze.pl
Proziaki

canva/12MN, Getty Images

Tradycyjne proziaki - mamy niezawodny przepis

24 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Proziaki wielu osobom kojarzą się z wakacjami u dziadków na wsi, gdzie były pieczone na piecu kaflowym w kuchni. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono. Klasyczne placki z sodą oczyszczoną są łatwe w przygotowaniu, o czym można przekonać się, korzystając z poniższej receptury.

Nazwa proziaki wzięła się od głównego składnika, czyli "prozy" - tak nazywano sodę oczyszczoną na Podkarpaciu. Mimo iż największą popularność uzyskały w tej części kraju, znane są także w innych regionach Polski.

Proziaki można urozmaicać wieloma dodatkami dorzucanymi bezpośrednio do ciasta. Do najbardziej typowych należy ser biały, który nadaje plackom specyficznej konsystencji. Jada się je zazwyczaj z masłem, marmoladą, konfiturami oraz mlekiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na klasyczne proziaki

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 średnie jajko

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • pół płaskiej łyżeczki soli

  • pół łyżeczki cukru

Do miski przesiej 500 g mąki zmieszanej z sodą oczyszczoną oraz solą. Do suchych składników wbij jajko, wlej szklankę maślanki oraz wsyp cukier. Zacznij mieszać ciasto drewnianą łyżką, a gdy stanie się zbyt sztywne, użyj dłoni.

Sok z agrestu

Jak przygotować sok z agrestu na zimę?

CZYTAJ DALEJ

Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, przestań zagniatać. Ciasto będzie się ciągle lepić delikatnie do dłoni, więc nie przejmuj się tym. Przełóż kulę na blat obsypany mąką i rozwałkuj je na około 1 cm grubości.

Za pomocą szklanki wykrawaj z ciasta krążki. Zakryj je ściereczką i odstaw na 15 minut. Na patelni z grubym dnem smaż placki bez żadnego tłuszczu. Gdy z obu stron uzyskasz ładny złoty kolor, placki są gotowe.

Proziaki

Źródło: canva/12MN, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl; roadtripbus.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >