Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień
Zapiekanka z cukinii i kilku innych warzyw to świetny pomysł na treściwe ukoronowanie sezonu na to warzywo. Co więcej, można wracać do tego przepisu przez cały rok. Z kupieniem cukinii nie ma przecież problemu nawet zimą.
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanki kojarzą się nam przeważnie z daniami ciężkimi i treściwymi (nie mówiąc oczywiście o tych ze stacji benzynowej). Tymczasem nie ma przeciwwskazań, by w tej formie przygotować danie lekkie i letnie. Zapiekanka warzywna może być nawet sprzymierzeńcem diety .
Dzieje się tak dlatego, że warzywa są bardzo sycące przy małej ilości kalorii. Co więcej, zawierają przeważnie bardzo korzystny stosunek białka do węglowodanów . A ponieważ zapiekankę tę przyrządzamy z ziemniakami, będzie ona jednocześnie warzywna i pożywna.
Zapiekanka na cały tydzień
Zapieczone warzywa mają to do siebie, że dają się świetnie przechowywać. Dlatego to jeden z najlepszych przepisów , który pozwala przygotować danie na cały tydzień. Wystarczy parę minut w mikrofalówce, by podawać ten obiad przez kilka kolejnych dni .
Składniki
- 1 kg cukinii (lub więcej)
- 3 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 g startej mozzarelli (można pominąć, by danie było bardziej dietetyczne)
- Sól, pieprz, oregano, tymianek
Warzywny obiad na kilka dni
Cukinię ścieramy na tarce. Jeśli jej skóra jest twarda, można ją wcześniej obrać i wykroić miękkie gniazda nasienne. W przeciwnym razie nie jest to konieczne.
Startą cukinię przekładamy do miseczki. Zasypujemy łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. W międzyczasie na tarce ścieramy marchewkę i ziemniaki.
Cukinię odciskamy z wody, którą wypuściła pod wpływem soli. Najlepiej zrobić to, wyżymając ją w tetrowej ściereczce . Warzywa mieszamy ze sobą w misce.
Na patelni podsmażamy cebulę i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy będzie letnia, dodajemy ją do warzyw. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy do smaku. Wyrabiamy całość z jogurtem i jajkami na jednolitą masę.
Masę warzywną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. godzinę . Następnie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy jeszcze przez kwadrans . Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i podajemy na ciepło. Pozostałe porcje zapiekanki przechowujemy w lodówce, by mieć obiad na kilka dni.
Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone z żurkiem i mizerię nieco inaczej .