Pokrój ogórki w plastry i zalej tym sosem. Klasyczna mizeria może się schować
Na dzisiejszy obiad doskonale sprawdzi się sałatka ze świeżych ogórków. Jest lepsza niż tradycyjna mizeria, a w dodatku pasuje do każdego dania. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje chwilę, więc nie zastanawiaj się dłużej, poznaj przepis i zrób z niego sałatkę.
Sałatka ze świeżych ogórków lepsza niż klasyczna mizeria
Obiad bez dodatku w postaci sałatki to niepełnowartościowe danie. Jej przygotowanie nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Właśnie taka jest sałatka ze świeżych ogórków, na którą przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.
Ogórki w sałatce smakują doskonale dzięki sosowi. To właśnie również dzięki niemu ten dodatek będzie pasował do każdego dania. Będziesz potrzebować kilku składników, o których dowiesz się więcej za chwilę.
Ta zupa jest 100 razy smaczniejsza od jarzynowej. Gotuję ją od razu na 2 dniNie tylko ogórki
Najważniejszym składnikiem są ogórki. Jak już wiesz, nie smakowałyby doskonale, gdyby nie sos. Nadaje sałatce słodko-kwaśny smak. Przygotujesz go z kilku składników, które poznasz, kiedy spojrzysz na listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, bo każdy produkt jest niezbędny. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału SkutecznieTv, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 350 g świeżych ogórków
- 50 ml wody mineralnej
- 2 łyżki octu
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki siekanego kopru
Sałatka ze świeżych ogórków - przepis
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je na sito włożone do miski i oprósz solą. Włóż je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie odciśnij je z nadmiaru wody i umieść w misce.
W mniejszej miejsce przygotuj sos. Wlej do niej ocet oraz wodę. Wsyp cukier oraz pieprz. Wymieszaj składniki na jednolity sos i zalej nim ogórki. Wsyp posiekany koperek. Połącz ze sobą składniki i sałatka gotowa. Podaj ją na obiad i spróbuj, jak smakuje. Sprawdź również przepis na wyśmienitą cukinię na kolację i jaką rybę wybrać na obiad.