Smakosze.pl Porady Tych grzybów nigdy nie susz, stają się niejadalne
fot. youtube.com/mangiareuewki

Tych grzybów nigdy nie susz, stają się niejadalne

5 października 2024

Jeśli chodzi o suszenie, nie wszystkie grzyby są sobie równe. Choć przywykliśmy do tworzenia lub kupowania zimowych kompozycji jesiennych darów lasu, są okazy, które nie najlepiej odnajdują się w podobnych bukietach. Oto krótka lista.

Które grzyby suszyć

Suszone grzyby są podstawą zimowych dań, na które wielu Polaków czeka z wytęsknieniem. Zupy grzybowe, barszcze czy pierogi z kapuściano-grzybowym farszem sprawiają, że z półek sklepów torebki z suszem znikają w try miga. A wielu – z pasji lub dla oszczędności – tworzy własne kompozycje.

Jednak nie mamy pełnej swobody tworzenia takich zbiorów. O ile bowiem do grzybowego suszu trafić mogą niektóre gatunki grzybów, o tyle inne zupełnie się do tego nie nadają. Głównym kryterium jest tu zawartość wody . Czasem jednak na szali jest więcej: nasze zdrowie.

grzyby w koszyku

10-minutowy schab to hit tygodnia. Po prostu nie da się prościej

Grzyby do suszenia

Istnieje powód, dla którego w torebkach suszonych grzybów, które kupujemy, najczęściej przewijają się borowiki, podgrzybki czy koźlarze . Zawierają one stosunkowo mało wody. Dlatego po ususzeniu zachowują zwartą strukturę i dobrze reagują z wilgotnym środowiskiem dań, do których później trafiają.

Znacznie gorzej radzą sobie bardziej wilgotne grzybki, takie jak rydze, kurki czy maślaki . Te, kiedy wyparuje z nich wilgoć, stają się gąbczaste i gumowate . Nie najlepiej ususzą się też kanie , które i tak najlepiej jadać na świeżo jako kotlety.

Uwaga na toksyny w suszonych grzybach

Jest jednak kategoria grzybów, których suszenie jest jeszcze bardziej odradzane. W niektórych bowiem zachodzić mogą podczas suszenia chemiczne przemiany, przez które tworzą się w nich toksyczne dla człowieka substancje . Czasem dadzą one o sobie znać przy dłuższym jedzeniu takich grzybów, ale nie ma co ryzykować.

Do takich grzybów należą gąski zielone . Inne to opieńki, mleczaje czy gołąbki . Większość grzybów na tej liście to grzyby blaszkowe – może to ułatwić zapamiętanie zasady. Tak czy inaczej, zebrawszy grzyby warto zawsze zasięgnąć opinii grzyboznawcy lub klasyfikatora.

Wypróbuj też przepisy na jajka na boczku i jabłecznik .

suszone grzyby

Tak znajdziesz każdego prawdziwka, musisz tylko pamiętać o 1 rzeczy
Żadne mięso, żadne pieczarki. Krokiety z tym farszem zasługują na medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy