Smakosze.pl Przepisy Ubijam tłuczkiem plastry cukinii i wrzucam na patelnię. To danie to hit w moim domu
fot.YouTube/@ZDROWE i SMACZNE przepisy

Ubijam tłuczkiem plastry cukinii i wrzucam na patelnię. To danie to hit w moim domu

3 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie ma prostszego dania niż to z cukinii. Smak zachwyci całą twoją rodzinę. Robi się je bardzo szybko, a produkty kosztują grosze. Musisz zrobić je na opad w swoim domu.

Najlepszy jest szybki obiad

Nie od dziś wiadomo, że najlepszy obiad to taki, który zrobisz w chwilę. Jednym z nich jest przepis na danie z cukinii. To bezmięsne danie smakuje wybornie. Z zewnątrz jest chrupiące, a w środku miękkie. Smak bierze się nie tylko z samej cukinii, ale przede wszystkim przypraw.

Moja rodzina je uwielbia. Pomimo że, nie ma mięsa, smakuje nawet najbardziej mięsożernym smakoszom. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zrób to danie na obiad.

cukinie.jpg
fot.Canva/@Angele J
To ciasto było hitem świąt w moim domu. Wszystkie kuzynki błagały o przepis

Nie tylko cukinia

Danie smakuje nie tylko dzięki cukinii. Dlatego przygotuj składniki z listy poniżej. Tylko o żadnym nie zapomnij. Każdy jest tak samo ważny i każdy gwarantuje smak tego dania. Podobny przepis znajdziesz na kanale ZDROWE i SMACZNE przepisy, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 70 g bułki tartej
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • 70 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • zioła prowansalskie
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na cukinię

Zacznij od umycia cukinii. Następnie obie pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra . Każdy z plastrów rozbij za pomocą tłuczka do mięsa. Dopraw je solą oraz pieprzem. Przyprawy dokładnie wetrzyj .

Do miski wbij jajka. Wsyp zioła prowansalskie, mieloną paprykę słodką. Na małych oczkach tarki zetrzyj kostkę żółtego sera i wsyp do miski. Całość dokładnie wymieszaj .

Na talerz wysyp bułkę tartą oraz mąkę. Wymieszaj oba składniki. Plastry cukinii obtocz w bułce tartej i mące, a następnie w jajku z dodatkami . Powtórz tę czynność z każdym plastrem warzywa. Na patelni rozgrzej olej i ułóż zapanierowane plastry cukinii.

Smaż do momentu zarumienienia na złoty kolor . Podawaj z domowym sosem czosnkowym, a na pewno danie będzie smakowało twojej rodzinie. Sprawdź, przepis na domowy dżem do naleśników oraz zobacz, czym możesz zastąpić mleko w cieście na naleśniki .

krojenie cukini.jpg
fot.YouTube/@ZDROWE i SMACZNE przepisy
Tą zupą co roku zaczynam wiosnę. Nie wierzyłam, że jest taka pyszna, dopóki sąsiadka nie dała mi spróbować
Wiosenny detoks start! Nie wiedziałam, że ten owoc ma takie właściwości
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy