Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.02.2024 11:59

Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników

pomarańcze
Canva/@pixelshot

Koniecznie musisz zrobić ten dżem bez dodatku cukru. Jest dobry na każdą porę roku i dostarcza dużą dawkę witaminy C. Zrób go z tym przepisem i przekonaj się, jaki ma niezwykły smak. 

Najlepszy dżem

Przez ten przepis już nigdy nie sięgniesz po sklepowy dżem. Domowy jest dużo lepszy i smakuje o każdej porze roku. W okresie zimy i przeziębień dostarczy ci sporo witaminy C. Wiosną i latem dostarczy potrzebnego wtedy orzeźwienia. Zawsze jednak doda twoim naleśnikom niezwykłego smaku.

Nie musisz martwić się, że dżem będzie zbyt kaloryczny. Ten przepis nie przewiduje dodania cukru. Dżem posiada go z owoców. Będzie, więc nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

imbir.jpg
Canva/@grafvision
Ten przepis na sos tatarski dostałem od znajomego. Co roku robię go na Wielkanoc Jak sadzić czosnek po zimie? Zrób to, a główki będą ogromne

Cytrusowe składniki

Będziesz potrzebować tylko parę składników. Najważniejsze są pomarańcze i cytryny. przed zakupem sprawdź, aby były dojrzałe i świeże. Tylko wtedy dżem będzie odpowiednio słodki. Zerknij, czego będziesz potrzebować i zaczynamy.

Składniki:

  • 9 pomarańczy
  • 5 cytryn
  • 100 g imbiru
  • 120 ml wody
  • sól

Przepis na dżem pomarańczowy

Przygotowanie zacznij kilka godzin wcześniej. Najlepiej wieczór poprzedzający gotowanie dżemu. W tym celu owoce wyszoruj i umyj. Następnie przełóż je do miski, zalej wodą, aby się wymoczyły i odstaw do lodówki. 

Na następny dzień wodę wylej, a cytrusy sparz wrzątkiem. Obierz je ze skórek, ale nie wyrzucaj. Połowę z nich możesz skandyzować i dodać do dżemu. Jeżeli chcesz to zrobić, podsmaż ją na patelni razem z cukrem. Drugą połowę skórek przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 3 minuty. Wodę wylej, a łupinki przestudź. 

Imbir obierz i pokrój w plastry. Ugotuj go w wodzie z odrobiną soli. Z pomarańczy i cytryn pozbądź się pestek. Przełóż je do garnka. Dołóż imbir oraz skórki. Lekko rozbij cytrusy i gotuj całość na małym ogniu. Następnie zblenduj na gładką masę. 

Ponownie zagotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Na koniec przełóż dżem do wyparzonych słoików, dobrze je zakręć. Słoiki z zawartością gotuj przez 25 minut. Odstaw je na dobę wieczkiem do dołu. Potem smaruj nim naleśniki i rozkoszuj się niezwykłym cytrusowym smakiem. Sprawdź, jaką sałatkę zrobić na ostatki, aby zaskoczyć gości oraz co jeszcze możesz zrobić z ziemniaków

cytryny w koszyku.jpg
Canva/@oldbunyip