To ciasto było hitem świąt w moim domu. Wszystkie kuzynki błagały o przepis
Przepis na to ciasto znalazłem na kanale Henia Foks na You Tube. Prosty, smaczny i efektowanie wyglądający deser okazał się hitem tegorocznej Wielkanocy. Wszyscy goście byli ciekawi, jak je przygotować i zadeklarowali, że chętnie odtworzą ten przepis w domu.
Ciasto z jabłkami
Kto chce, może pokusić się o przygotowanie kilku wariantów tego ciasta z masą jabłkową w wybranych kolorach. Świeże jabłka zawdzięczają swoje barwy prostemu i łatwo dostępnemu składnikowi – galaretce owocowej. Całości dopełnia domowej roboty krem o smaku słonecznika.
Cały przepis jest więc niezwykle prosty, a wszystkie etapy przygotowania takiego ciasta wyglądają znajomo. Tym większą satysfakcję przynosi efekt. O przepis na takie ciasto pytać będą koleżanki, a wszyscy biesiadnicy przy świątecznym stole będą z pewnością zaintrygowani zarówno wyglądem, jak i smakiem tego deseru.
Tą zupą co roku zaczynam wiosnę. Nie wierzyłam, że jest taka pyszna, dopóki sąsiadka nie dała mi spróbowaćCiasto z masą słonecznikową
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Heni Foks. Autorka posypuje gotowe ciasto słonecznikiem. W naszym wydaniu wykończone jest ono polewą czekoladową. Można jednak użyć także dodatkowej porcji kremu słonecznikowego i np. wiórków czekoladowych czy kokosowych.
Składniki
- 4 jajka
- 1,5 kg jabłek
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju
- 250 g mielonego słonecznika
- 1 kostka (250 g) masła
- 2 opakowania galaretki o wybranym smaku i kolorze (np. agrestowej)
- Polewa czekoladowa według własnego przepisu lub gotowa
Ciasto z kremem słonecznikowym
Robotem kuchennym ubijamy jajka z ¾ szklanki cukru. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i ½ szklanki mleka. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na ok. pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto w środku jest już suche.
W osobnej misce ucieramy ciepłe masło z ¾ szklanki cukru. Słonecznik mielimy na proszek (np. w młynku do kawy) albo rozcieramy w moździerzu. Zalewamy ½ szklanki gorącego mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy będzie chłodny, mieszamy z masłem roztartym z cukrem.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy, dodając ½ szklanki wody, aż staną się miękkie. Wyłączamy gaz i do jabłek dosypujemy zawartość 2 opakowań galaretki. Jabłka dokładnie mieszamy, upewniając się, że masa nie jest zbyt sucha. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Patelnię odstawiamy, żeby jabłka z galaretką zaczęły tężeć.
Przestudzony blat biszkoptowy rozcinamy z grubości na dwie połowy. Każdą z nich od środka smarujemy połową kremu biszkoptowego. Jeśli chcemy posmarować ciasto także po wierzchu, należy pamiętać o odłożeniu masy.
Spód ciasta, wysmarowany kremem słonecznikowym i odłożony do formy na ciasto, pokrywamy tężejącą galaretką z masą jabłkową. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i delikatnie dociskamy. Należy pewnić się, że wszystkie warstwy ciasta są dobrze wypoziomowane. Ciasto wykańczamy polewą, kremem lub posypką według własnego uznania.
Wypróbuj też przepisy na boczek pieczony w marynacie i smażone kotlety z kalafiora.