Smakosze.pl Przepisy Ugniatam twaróg widelcem, dodaję jajka i robię ciasto. Placki wychodzą miękkie jak chmurki
Fot. YouTube/Przepisy od Katarzyny

Ugniatam twaróg widelcem, dodaję jajka i robię ciasto. Placki wychodzą miękkie jak chmurki

26 sierpnia 2024

Oto przepis na szybkie i pyszne placuszki, jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Doskonale sprawdzą się w słodkich porannych kompozycjach.

Serowe placki

Różne rodzaje placków to częsty – i bardzo dobry – wybór w porze śniadania albo podwieczorku. Często jednak sięgamy po cięższe, bardzo mączne wersje. Tymczasem warto spróbować placków twarogowych.

Użycie białego sera pozwala wyeliminować z przepisu większość mąki . Placki mają więc mniej glutenu, za to więcej białka. Mają też delikatny, przyjemny smak, który genialnie komponuje się ze świeżymi owocami, przetworami owocowymi czy domową nutellą.

placki serowe

Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiad

Przepis na placki

Takie placuszki można przygotować z użyciem proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej . Ważne jest, by smażyć je na naprawdę niewielkiej ilości tłuszczu . Najlepszym wyborem będzie tu masło klarowane, które nada plackom przyjemny posmak.

Składniki

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 60 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cukier do smaku
  • Masło klarowane do smażenia

Placuszki na śniadanie

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na pianę . Do miski przekładamy ser i rozdrabniamy. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Na koniec wyrabiania do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Patelnię dobrze rozgrzewamy i smarujemy cienką warstwą masła . Placuszki układamy łyżką i lekko spłaszczamy. Smażymy, obracając, by były rumiane z obu stron. Podajemy z konfiturami.

Wypróbuj też przepis na sałatkę meksykańską i poznaj niedzielne promocje Biedronki .

placki z borówkami

To najlepsze buraki, jakie jadłam w życiu. Robię 75 słoików na zimę
Wyjmij z dna kubka i dosyp do bratków. Roślina obsypie się kwiatami
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy