Smakosze.pl Przepisy Układam ziemniaki i mięso mielone i wstawiam do piekarnika. Wyśmienity obiad jest gotowy w 40 minut
Fot. Anna Zyśk

Układam ziemniaki i mięso mielone i wstawiam do piekarnika. Wyśmienity obiad jest gotowy w 40 minut

8 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Czasami bywa i tak, że nie wiemy, co zrobić na obiad. Pomysły się wyczerpały, a gotowanie w kółko tego samego może się w końcu znudzić. Na szczęście Internet jest bogaty w różnorodne przepisy. Szczególnie popularna blogerka kulinarna Anna Zyśk ma na swoim koncie wiele przepisów, które gwarantują niesamowity smak przygotowanej potrawy.

Połączenie mięsa mielonego i ziemniaków

Istnieje wiele przepisów na dania z wykorzystaniem mięsa mielonego , które warto przygotować. Różne makarony takie jak spaghetti są bardzo popularne w Polsce. Tak samo kotlety mielone czy pulpety. Możliwości jest mnóstwo tak, jak w przypadku ziemniaków. Spiszą się one świetnie jako dodatek do obiadu, a razem z surówką i schabowym stworzą fantastyczny posiłek .

Mięso mielone leżące na desce
Fot. Canva/xalanx

A co gdyby połączyć mięso mielone i ziemniaki i stworzyć z tego pyszną zapiekankę? Blogerka kulinarna Anna Zyśk zaproponowała przepis na takie danie. Koniecznie musisz go wypróbować.

Na obiad podałem wyśmienitą rybę. Zdrowa, ma mało ości i teraz jest w promocji

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Taka zapiekanka to świetny pomysł, kiedy nie wiemy, co zrobić na obiad . Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujących składników.

Mięso:

  • 500 g ulubionego mięsa mielonego
  • 70 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 70 g cebuli
  • 70 g marchewki
  • 150 g pomidorów
  • 150 g papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 10 ml oleju
  • 200 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn

Dodatkowo:

  • 5-6 ziemniaków

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak zrobić pyszną zapiekankę na obiad?

Zapiekanka z przepisu Anny Zyśk jest prosta do wykonania, a do tego smaczna.

Krok 1. Paprykę, cebulę oraz pomidory kroimy w kostkę , a marchewkę ścieramy na tarce.

Cebula krojona na desce
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy marchewkę i paprykę. Po chwili dodajemy pomidory, czosnek, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodajemy wodę i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje .

Sos warzywny na patelni
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. W międzyczasie mieszamy mięso mielone z pokrojoną wcześniej cebulą , czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ziemniaki natomiast kroimy w plastry.

Mięso mielone z różnymi dodatkami
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Porcje mięsa starannie układamy między plastrami ziemniaka. Tak przygotowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy naszym zrobionym sosem warzywnym. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną .

Ziemniaki połączone z mięsem mielonym
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Tak przygotowane danie podajemy z małą porcją kwaśnej śmietany .

Zapiekanka podana na talerzu z małą porcją kwaśnej śmietany
Fot. Anna Zyśk

Sprawdź przepis z 1931 roku na faworki . Zobacz, jaką rybę warto podać na obiad .

Zrobiłem na próbę gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wyszły lepsze niż tradycyjne
Groźna bakteria w uwielbianym serze. Pilny komunikat Sanepidu
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy