Układam ziemniaki i mięso mielone i wstawiam do piekarnika. Wyśmienity obiad jest gotowy w 40 minut
Czasami bywa i tak, że nie wiemy, co zrobić na obiad. Pomysły się wyczerpały, a gotowanie w kółko tego samego może się w końcu znudzić. Na szczęście Internet jest bogaty w różnorodne przepisy. Szczególnie popularna blogerka kulinarna Anna Zyśk ma na swoim koncie wiele przepisów, które gwarantują niesamowity smak przygotowanej potrawy.
Połączenie mięsa mielonego i ziemniaków
Istnieje wiele przepisów na dania z wykorzystaniem mięsa mielonego , które warto przygotować. Różne makarony takie jak spaghetti są bardzo popularne w Polsce. Tak samo kotlety mielone czy pulpety. Możliwości jest mnóstwo tak, jak w przypadku ziemniaków. Spiszą się one świetnie jako dodatek do obiadu, a razem z surówką i schabowym stworzą fantastyczny posiłek .
A co gdyby połączyć mięso mielone i ziemniaki i stworzyć z tego pyszną zapiekankę? Blogerka kulinarna Anna Zyśk zaproponowała przepis na takie danie. Koniecznie musisz go wypróbować.
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Taka zapiekanka to świetny pomysł, kiedy nie wiemy, co zrobić na obiad . Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujących składników.
Mięso:
- 500 g ulubionego mięsa mielonego
- 70 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Sos:
- 70 g cebuli
- 70 g marchewki
- 150 g pomidorów
- 150 g papryki
- 3 ząbki czosnku
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 10 ml oleju
- 200 ml wody
- sól
- pieprz
- tymianek
- rozmaryn
Dodatkowo:
- 5-6 ziemniaków
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak zrobić pyszną zapiekankę na obiad?
Zapiekanka z przepisu Anny Zyśk jest prosta do wykonania, a do tego smaczna.
Krok 1. Paprykę, cebulę oraz pomidory kroimy w kostkę , a marchewkę ścieramy na tarce.
Krok 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy marchewkę i paprykę. Po chwili dodajemy pomidory, czosnek, przyprawy oraz przecier pomidorowy. Smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodajemy wodę i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje .
Krok 3. W międzyczasie mieszamy mięso mielone z pokrojoną wcześniej cebulą , czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ziemniaki natomiast kroimy w plastry.
Krok 4. Porcje mięsa starannie układamy między plastrami ziemniaka. Tak przygotowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy naszym zrobionym sosem warzywnym. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną .
Krok 5. Tak przygotowane danie podajemy z małą porcją kwaśnej śmietany .
Sprawdź przepis z 1931 roku na faworki . Zobacz, jaką rybę warto podać na obiad .