Najlepsze ciasto na weekend. Pyszne i szybkie bo bez pieczenia
Oto przepis na ciasto o smaku uwielbianego batonika. Choć naśladuje sklepowy produkt, przygotowuje się je w domu, łatwo i bez ciężkich do zdobycia składników. A efekt? Wykapany snickers!
Ciasto snickers na weekend
Półki naszych sklepów są dosłownie przepełnione gotowymi słodyczami. Jest wśród nich i kultowy Snickers – batonik z orzechami ziemnymi, którym zawdzięcza swoją reputację przekąski zaspokajającej męczący głód. Był jednym z pierwszych batoników, które weszły do Polski po 1990 roku i wiele osób myśli o nim z nostalgią.
Choć jest promowany jako szybki zastrzyk energii, jest jednak deserem pełnym cukru. A przy tym, jak wszystkie dzisiejsze słodycze z dużych fabryk, zawiera składniki, których chcielibyśmy unikać. Dlatego świetnym pomysłem są ciasta naśladujące smakiem ulubione słodycze, w tym taki snickersowy deser na weekend.
Groźna bakteria w uwielbianym serze. Pilny komunikat SanepiduSnickers bez pieczenia
Jest kilka wariantów przepisów na ciasto o smaku snickersa. Ten jest w wariancie nie wymagającym piekarnika. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne przygody. Autorka używa tam gotowej masy kajmakowej. By ją przygotować samodzielnie, należy zagotować mleko skondensowane.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 500 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 puszka kajmaku lub mleka skondensowanego
- 1 duże opakowanie herbatników
- 150 g orzeszków ziemnych (niesolonych lub niezbyt słonych)
- 30 g czekolady gorzkiej
- 2 opakowania fixu do bitej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
Ciasto bez pieczenia o smaku batonika
Do misy miksera nakładamy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksujemy na sztywną masę. Dodajemy fix do śmietany i wyrabiamy do połączenia składników.
Orzeszki ziemne podprażamy lekko na suchej patelni. Połowę z nich siekamy i mieszamy z połową puszki kajmaku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie blachy układamy warstwę herbatników. Nakładamy masę kajmakową, wyrównujemy i układamy kolejną porcję ciastek. Teraz pora na warstwę śmietankową.
Po wyrównaniu tej warstwy układamy znów piętro herbatników. Ciasto wykańczamy resztą masy kajmakowej. Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi i startą czekoladą.
Ciasto odstawiamy na kilka, a nawet kilkanaście godzin do lodówki. Herbatniki zmiękną, a masa z mascarpone dodatkowo się ustabilizuje.
Wypróbuj też przepisy na szarlotkę z ciasta francuskiego i niezwykłe pierogowe różyczki.
Źródło: YouTube/Kulinarne przygody